2007-09-12

Hellre en sextonåring på nightgibb än en 21-åring på Stureplan

UPDATE: Regeringsrätten fastslog den 14 september att nätverksspel på datorer kräver tillstånd enligt automatspelslagen. Man gjorde alltså samma bedömning som kammarrätten. Men helt kört för nightgibb är det inte.

Nightgibb är en sund aktivitet.

Men vad är då nightgibb?
När ungdomar, oftast pojkar, kopplar ihop sina datorer till ett lokalt nätverk (LAN) och bänkar sig kring köksbordet hemma hos kompisen för att spela datorspel hela natten så nigthtgibbar de. Nightgibba kan man även göra på Internetcaféer eller andra lokaler med speldatorer.

För en 47-åring som mig kan nightgib uppfattas som något egendomligt. På natten ska man ju sova och jag har i en tidigare karriär jobbat nattturer så att det räcker.

Men jag tycker att nightgib är en bra aktivitet. Det är antagligen väldigt kul att vara vaken på natten och göra något man tycker är roligt tillsammans med sina kompisar. Att sedan stupa i sängen av trötthet är givetvis underbart för en tonåring.

Sist men inte minst är väl nightgibbande ett bra alternativ framför att vara ute på stan och leva bus. Jag vågar tro att Coca-Cola är den enda drogen som förenad med nightgibbandets kultur.

Förbud mot nightgibbande
Men nu finns det en risk att nigthgibbandet på Internetcaféer kan komma att regleras. Frågan kommer att avgöras av Regeringsrätten som den 8 maj beviljade prövningstillstånd för ett ärende enligt lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel.

Länsstyrelsen
Bakgrunden var att Internetcaféet PlayIT i Örebro för fem år sedan fick tillstånd enligt automatspelslagen för nätspel men att ungdomar under 18 år inte fick delta efter klockan 24.00. Kaféägaren överklagade till länsstyrelsen som upphävde kommunens beslut. Länsstyrelsen ansåg nämligen att det inte var frågan om automatspel. Man tolkade att begreppet automatspel fordrar att en kontantinsats skall erläggas i själva spelet för att överhuvud kunna spela. Kommunen fick alltså mothugg.

Eftersom automatspelslagen är från början av 80-talet var det väl snarare flipperspel man avsåg på den tiden. Lagen tillkom bland annat för att kunna kontrollera vissa olämpliga ungdomsmiljöer.

Länsrätten
Länsrätten gick på länsstyrelsens linje och konstaterade att persondatorer ihopkopplade i LAN inte var att betrakta som spelautomater i lagens mening.

Kammarrätten
Fyra år efter att detta ärendet påbörjats hamnar ärendet på kammarrättens bord. Domstolen konstaterar att automatspelslagen är en social skyddslagstiftning med verkan att bland annat förbättra ordningen i de lokaler där spelverksamhet bedrivs. Man menar att man vid tolkningen av begreppet spelautomat måste ta hänsyn till den tekniska utvecklingen.

Kommunen får alltså rätt i kammarrätten som beslutar att nightgibbande skall förenas med tillståndsplikt.

Regeringsrätten beviljar PT (prövningstillstånd)
Regeringsrätten släpper nu upp detta ärendet för prövning och bildande av praxis.

Jag noterar dock att Play-IT nu inte verkar ha någon verksamhet. Köpcentret Krämaren i centrala Örebro byggs om och man letade i våras nya lokaler. Risken är uppenbar att ärendet därför inte kommer att avgöras slutligt. UPDATE: Ärendet avgjort den 14 september genom beslut 3975-06.

Vad ska man tycka?
Även om kammarrättens beslut står sig är det kanske inte kört för de som är under arton år att nightgibba på Internetcaféer. Vi får hoppas att tillståndsorganen i sådan fall noga tittar på den verksamhet som bedrivs. Det gör väl ingenting att 16-åringar sitter i en lokal hela natten och spelar. De betalar en slant för uppkoppling och köper lite mat. Det är på det hela taget ganska lugnt. a

Nu är det inte längre kommunerna som prövar ärenden enligt automatspelslagen. Denna uppgift ligger i stället på Lotteriinspektionen och man har all anledning att vara generösa med att bevilja tillstånd för den här typen av "spellokaler". Knepar det till sig får man väl dra in tillstånden. Kommunen och polisen är ju remissinstanser.

18-årsgränser vittnar om oförstående för ungas förmåga att ta ansvar för sitt eget liv.

Hellre en sextonåring på nightgibb än en 21-åring på Stureplans krogar.

DN skrev om detta den 19 juni

1 kommentar:

Anonym sa...

Hahahaha. I somras var jag på ett internetcafé. Han som jobbade trodde jag drev med hobom då jag sa att jag bara ville ha en dator att surfa på.

HELA lokalen var full med killar i 10-årsåldern som spelade spel. Och så tanten Tinnitussan som läste bloggar ;-)