2008-05-10

Den ofelbara människan

Åsa Petersen kritiserar på ledarplats i Aftonbladet Reinfeldts framträdande i KU om Schenströmaffären. Petersen skriver:

Själva händelsen, att Schenström var berusad när hon hade jour, förklarar Reinfeldt med den mänskliga faktorn: ”Människor är trots allt bara människor. Den ofelbara människan existerar inte.”
Reinfeldts nonchalans är beklämmande. Han talar vitt och brett om hur duktig regeringen och dess tjänstemän är på krisberedskap. De övar och läser föreskrifter och har skapat en ny krisorganisation i regeringskansliet.

Reinfeldts påstående att den ofelbara människan inte finns är riktig. Han vidtog också åtgärder efter Ulrika Schenströms allvarliga, men mänskliga, tabbe att vara berusad i samband med jour. Hon fick gå.

Men det politiska käbblet kring detta är inte befogat. Kanske borde de som hetsade mot den förra regeringen när det gällde hanteringen av tsunamin ha varit lite mer försiktiga. Då fanns uppenbart inte insikten att "den ofelbara människan inte existerar".

När det gäller den mänskliga faktorn kan man ställa frågan vilket stöd en statsminister ger sina statssekreterare att bli mindre ofelbara. Har de till exempel professionell arbetshandledning?

Jag tror faktiskt att kulturen i maktens korridorer bygger på den felaktiga uppfattningen att duktiga människor som blir statsråd och statssekreterare är just "ofelbara mäniskor".

SvD

Blogger om ,

Inga kommentarer: