2008-05-19

Mattransporter från Sala

Det utmärkta radioprogrammet Kaliber berättade igår att några få tillverkare av vakumförpackad portionsmat förser många kommuners hemtjänst med mat. De marknadsledande leverantörerna ligger i mellansverige och det innebär långa transporter med lastbil. Klimatpåverkan känns uppenbar.

Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson ondgör sig med all rätt över detta transporterande kors och tvärs över landet men kommer till svaret först på slutet i sin ledare där han skriver:
Kommunerna måste förstå att trafikens miljöpåverkan är deras bekymmer likväl som alla andras. EU:s upphandlingsregler är sådana, säger kommunföreträdarna. I så fall måste gränserna för de reglerna testas. Och regeringen måste arbeta för att ändra dem. Närproducerad mat är inte alltid det bästa, men det är inte rationellt att flyga mat till hemtjänsten över hela Sverige.

Jag tycker precis som Bengtsson att det verkar snurrigt. Men att kommunerna ska testa reglerna är nog inte meningsfullt. Kommunerna tolkar givetvis lagen om offentlig upphandling rätt.

Slutligen kan vi nog inte dra tillräckligt stora slutsatser av detta program. Det är ju inte omöjligt att klimatpåverkan de facto är mindre när SAMHALL i Sala tillverkar mat som körs med lastbil till Göteborg framför att portionerna tillverkas i Göteborg med daglig utkörning som resultat.

Bloggar om

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu spelar det väl inte någon roll om maten transporteras tillagad eller som råvaror? Tanken att handla upp råvarorna lokalt förefaller ju inte särskilt realistisk i dessa tider med gröndsaker från Kenya, kött från Argentina eller Australien och fisk från Indiska Oceanen.