2008-05-11

Varför dessa insinuationer?

UPPDATE: Även hovrätten friar regementschefen. Läs DN

DN skriver idag om förre chefen för AMF1 och hans hantering av ett idiotiskt tilltag på Myttinge skjutfält på Värmdö 2004. DN skriver:
Förre chefen för Amf1 i Vaxholm, Lars-Olof Corneliusson, skulle enligt reglerna ha rapporterat en händelse där några soldater nakna övningssköt med granatgevär som ett arbetsmiljötillbud. I stället försökte han enligt en intern militär utredning få en film av händelsen förstörd och förde inte heller informationen vidare.
Låt vara att denna hantering haft sina brister och övningsledarna kan givetvis inte försvaras. Men DN är tendentiös när man kopplar samman denna incident med det faktum att överste Corneliusson åtlats för arbetsmiljbrott efter den tragiska båtolyckan med två stridsbåt 90H utanför Sollenkroka i juni 2004 då två värnpliktiga omkom. Hovrättens dom avkunnas den 27 maj och då får vi veta om regementsledningen brustit i sin riskanalys.

Ingenstans skriver DN att överste Corneliusson friats i tingsrätten. Att jämföra brister vid ett så kallat tillbud med en tragisk dödsolycka känns som något överdrivet och klart tendentiöst.

3 kommentarer:

joop sa...

Självklart skall DN redovisa andra arbetsmiljöbrott som ägt rum bara dagar innan dödsolyckan. Överste Conreliusson försöker mörka ett arbetsmiljö brott en gång, självklart skulle han kunna göra det två gånger.

Per Westberg sa...

Tingsrätten fann att regementets arbetsmiljörutiner var tillfyllest och friade översten från arbetsmiljöbrott. En båtförare fälldes dock för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik.

Att däremot unerlåta anmälan om allvarligt tillbud är förvisso straffbart men inte arbetsmiljöbrott. Endast allvarliga tillbud ska anmälas till Arbetsmiljöverket och i detta ligger givetvis en bedömning.

Anonym sa...

Media i det här landet har bestämt sig för att allt som har med krig och organiserat mördande att göra är förkastligt.

När läste DU senast en positiv artikel om hur folket inom försvarsmakten sliter för att garantera våran frihet och säkerhet?

Om man har gett sig den på att hitta fel och brister, och inte ens försöker att ge en nyanserad bild, så kan man alltid hitta något att klaga på.