2008-05-02

Galleri i Stockholm gör bort sig


Svensk media verkar ännu inte ha uppmärksammat den enormt dåliga timing Galleri Nordin på Tulegatan i Stockholm har när man nu visar den norske konstnären Gorm Heens installation "Alice Im Wunderland". I utställningen visas en kopia av det källarrum i Österrike där Natascha Kampusch hölls fången i åtta och ett halvt år. Konstnären Gorm Heen försöker genom sitt bisarra tilltag utrycka kärleken på något förunderligt sätt.
Den danska tidningen Politiken uppmärksammar dock det olämpliga i att visa en sådan utställning i dessa dagar då det avslöjats att en 73 -årig man under 24 år hållit sin dotter i ett underjordisk fängelse samtidigt som han våldfört sig och låtit hennes barn växa upp i fångenskap.
Hade det funnits någon skam i kroppen hos Galleri Nordin hade de plockat ner utställningen när den senaste veckans avslöjande uppmärksammats. DN recenserade utställningen den 29 april (läs här) och nog hade det varit sin plats att kulturskribenterna funderade över hur en installation eventuellt påverkats av den händelse som avslöjades den gångna veckan.
Om ondskan personifierad i Josef Fritzl: SvD, SvD, DN
Bloggar om

3 kommentarer:

Illwill sa...

Varför i hela världen skulle de plockat ner utställningen?

Det bor runt 6.6 miljarder homo sapiens på denna planet, vissa beter sig som "människor"...andra inte.

Varje dag ber flera miljarder (mindre intelligenta...) till valfri gud, varje dag begår religiösa otroligt onda brott. Betyder det att alla utställningar som har något med religion ska ställas in?

I stort sett varje dag förtrycks palestinier i Israel och ofta dödar israeliska trupper civila. Betyder det att alla utställningar som handlar om det ämnet ska ställas in?

Att censurera konst för att DU (det är ju trots allt det det handlar om) inte tycker det passar, är det verkligen en så bra idé tycker du? Visserligen har censur varit standard när det gäller konst i många samhällen, men är du helt säker på att du vill bo i ett sånt samhälle? Räcker det inte med att svensk media är fullständigt censurerad och styrd av politiska intressen, nu vill du stoppa relativt oprovocerande konst.

Om de inte stoppar utställningar (öppna för barn) som visar grova sexuella akter, de flesta inte produktiva i evolutionens mening (jag antar att du inte tror på evolutionen, men din tro påverkar lyckligtvis inte fakta), så lär de knappast stoppa "Alice im Wunderland", och det bör de inte heller.

Jag gillar inte direkt konst (speciellt inte konst som är menad att påverka genom att äckla), jag gillar verkligen inte religion, men alternativet är att leva i ett kommunistiskt samhälle...och även om det vi har är lite för nära så avstår jag med glädje från det. Eller ett Shariah-samhälle, vilket iof Malmö/Södertälje i stort sett redan är...men om du kallar dig "kyrkoordnaren" så lär du väl knappast vara för förtjust i den idén.

Emil Vikström sa...

Det är tvärtom så att det är just nu utställningen passar som bäst.

666 Lucifer sa...

Hell Satan ;)

Jättebra utställning, snacka om modern konst och timing. Censur är skit - leve demokratin där man kan säga/visa/ställa ut vad man vill.