2008-05-24

Det återkommande scoopet

Bild: Carl XIII med Carl XIII:s ordens kors runt halsen.

Som medelålders tidningsläsare får man emellanåt flashbacks. Ett ständigt återkommande sådant är "avslöjanden om frimurarna". Jag kommer ihåg att jag första gången läste om frimurarna som högstadieelev i mitten på 70-talet.

Igår är det Aftonbladets tur att ta upp det återkommande scoopet och man sätter rubriken "Här möts maktens män i hemlighet". Man gör en enorm journalistisk bedrift när man publicerar listor över frimurare kommun för kommun. Att frimurarnas medlemsmatrikel är helt offentlig och kan lånas på biblioteket låtsas man inte om.

Men trots enkelheten att ta reda på vilka som är frimurare skriver man att kungen är med i frimurarna. Så är inte fallet. Förvisso har de svenska kungarna sedan Carl XIII varit stormästare i orden men kung Carl XVI Gustaf har aldrig blivit frimurare. Däremot är han ordens höge beskyddare precis som han är Kennelklubbens och Nationalmusei vänners beskyddare.



Avslöjanden om frimurarna måste man ta med en jäspning. Samma jäspning som sannolikt drabbar den journalist som kalkerar en kollegas tidigare "avslöjande".

Frimurarnas webbplats

Bloggar om

3 kommentarer:

Ms Garbo sa...

Åh, inga likkistor den här gången? De börjar lägga av sig, Slaskonbladet...

Anonym sa...

jäspning med J???

Per Westberg sa...

Gäspning med "j" ska det vara. Det är gammelstavning och minner om 1800-talet. :)