2008-05-01

Vårdförbundet på fel ställe

Jag undrar hur Vårdförbundet resonerat när man kommit fram till att man mitt under brinnande konflikt låter förbundsordföranden Anna-Karin Eklund 1:a majtala hos Vänsterpartiet. Vårdförbundet lär ha ett ganska stort opinionmässigt stöd för sin konflikt men nog är det många som nu kommer att fundera på varför just Vänsterpartiets demonstration är ett bra forum för agitation.

Att Anna-Karin Eklund hävdar att hon är partipolitiskt neutral lär hjälpa föga. Om man står på ett vänsterpartimöte och polemiserar med arbetsgivarsidan som man ju personifierar i Österåkers moderata kommunalråd Ingela Gardner Sundström kan man inte trovärdigt hävda att man är partipolitiskt obunden.

Hon inledde sitt tal med orden:
Jag vill inleda med att tacka för att jag som förbundsordförande i Vårdförbundet, en facklig organisation som är partipolitiskt obunden, blivit inbjuden som gästtalare till Vänsterpartiets 1:a maj demonstration här i Kungsträdgården.
Det är nog inte särskilt svårt att få chansen att tala på Vänsterpartiets demonstrationer. Det är synd att Anna-Karin Eklund inte hittar andra fora för sitt i övrigt mycket goda och välargumentarande tal. På en punkt kritiserade hon även sjukvårdspolitiken:
--- Detta var en viktig del av välfärdsbygget i Sverige. Att satsa på ett brett folkhälsoarbete nära människor och som erbjuds alla har stärkt den gemensamma
välfärden.
Nu raseras detta i det så kallade ”Vårdval Stockholm” genom att man betalar vårdcentralerna betydligt mer om en läkare tar ett hembesök än en distriktssköterska samtidigt som distriktssköterskans områdesansvar försvinner.
Det är bra att Vårdfacket vågar utmana sjukvårdspolitiken och berätta sanningar som få känner till. Men frågan inställer sig åter. Är vänsterpartiets möte rätt ställe och är Lars Ohly rätt kompis i kampen? Problemet är ju att hon inte kunnat hålla samma tal på ett moderatmöte eller hos kristdemokraterna.

Här kan Du läsa Anna-Karin Eklunds 1:a majtal

DN, DN, SvD, SvD, SvD, Kristianstadsbladet

Bloggar om ,

15 kommentarer:

Grottolle sa...

Det är ju inte så konstigt att hon tackade vänsterpartiet. Mej veteligen är det de enda parti som stält sig bakom syrrernas lönekrav.

Per Westberg sa...

Så kan det vara.

Men den liberala tidningen Vestmanlands läns tidning har också ställt upp på syrrorna.

Grottolle sa...

Nu är inte jag någon som beundrar vänsterpartiet så jag ser det mera utifrån hur jag skulle ha tänkt om jag varit syrra. Och dom flesta tidningarna har ju stält sig bakom vårdpersonalen. Men det är ju lättare för dom små partierna att ställa upp på högre löner för dom än för dom stora som oftast sitter i majoritet i komuner och lansting och är arbetsgivare åt syrrerna.

Magnus Ahlkvist sa...

Att hon inte kunnat tala på samma sätt inför KD eller M innebär ju inte att hon inte är partipolitiskt bunden. Att vara partipolitiskt obunden innebär att man kan bedriva facklig-politisk samverkan med vilket parti som helst, så länge de stöder samma krav som fackförbundet. Vänsterpartiet stöder Vårdförbundets krav. De andra riksdagspartierna gör det inte. Därför är det naturligt att samarbeta med just Vänsterpartiet. Hade Folkpartiet ställt sig upp och krävt högre löner för sjuksyrrorna så hade naturligtvis Vårdförbundet gjort gemensam sak även med FP.

Anonym sa...

Måste säga att hon föll i aktning hos mig. Faktiskt. Och det rejält. Trist.

Anonym sa...

Löneförhandlingar är inte partipolitik!!! Helt fel av vårdförbundet att börja politisera sin löneförhandling - direkt oansvarigt. Först och främst ska inte politiker blanda sig i löneförhandlingarna, och sedan så sitter det oftast en tjänsteman på uppdrag av politiker och förhandlar om offentliganställdas löner. Det hela blir en mycket märklig situation och inte särskilt demokratiskt och "rättvist".

För övrigt har vårdförbundets ordf. besökt moderaterna också, men det var inte alls i så välbevakat sammanhang - och dessutom handlade det inte så mycket om löner heller.

Vänsterpartiet försöker för övrigt att plocka billiga politiska poäng bland sjuksyrrorna. Minns i valrörelsen då de sa att de skulle anställa 100 000 människor i offentlig sektor. RUT räknade ut att det skulle gå på mellan 40 och 80 miljarder kronor, vilket också Lars Ohly erkände i en radiointervju. Pengar som inte fanns/finns eller kommer finnas.

Anonym sa...

Jag håller helt med Magnus Ahlkvist! Vårdförbundet skall
givetvis passa på att föra ut sitt budskap där de erbjuds tillfälle.
Därvidlag är alla riksdagspartier möjliga att besöka och synas med.

Anonym sa...

Många här förstår inte vad vänsterpartiet försöker göra första maj till. Vi kämpar för att göra första maj till arbetarnas dag. Detta innebär att s+v ska ha gemensamma förstamajdemonstrationer med talare från facken. Skälet till att det inte blev så i Stockholm i år är att s fortfarande jobbar med beslutet. Vänsterpartiet var klara att köra igång redan i år. Första maj måste bort från att vara en dag där dessa två partier dyrkar partiledaren. Så att vissa anser att vårdförbundet sjunker i aktning för det här bygger på ett totalt missförstånd. Dessutom är det fullt rimligt att facken stödjer det parti som bäst tillvaratar deras intressen. I vårdkonflikten är det vänsterpartiet. Så är det bara. Så här fungerar det redan i Norge och det är en sund utveckling.
Du som påstår att det skulle kosta 80-90 miljader att anställa folk i offentliga sektorn och säger att pengarna inte fanns. Va? Pengarna FANNS och är använda till skattesänkningar för de rikaste. Precis den summan faktiskt!

Anonym sa...

Ja det kostar pengar att anställa folk i offentliga sektorn. Är det inte lite underligt att siffran som nämns här, 80-90 miljarder precis exakt matchar den siffra som som den borgerliga regeringen på ett år lagt ut på skattesänkningar åt de rikaste i samhället. Därför håller det inte att påstå att pengarna inte finns. Om man ser skattesänkningar som en naturlag finns de inte det är sant! Men det är ingen naturlag.

Grottolle sa...

anonym...

Löneförhandlingar är inte partipolitik!!! Helt fel av vårdförbundet att börja politisera sin löneförhandling - direkt oansvarigt.

Men klart att löneförhandlingarna är politik..Det är ju politikerna som bestämer hur mycket pengar som får gå till vården...

Peter Olevik Dunder sa...

Flera i den här tråden verkar leva med en missuppfattning angående de skattesänkningar som gjorts. Jobbskatteavdraget gynnar låg och medelinkomsttagare, det ger dessutom ökad välfärd eftersom det förutom att ge vanligt folk mer pengar kvar av sin lön även gör att arbetskraftsutbudet ökar när det blir mer lönsamt att arbeta.

Strejk är för övrigt inte det mest framgångsrika konceptet för den enskilda sjuksköterskan att höja sin lön. Ta anställning i Norge eller i ett privat vårdföretag istället där lönen är högre. Det gynnar även kollektivet sjuksköterskor för ju fler som väljer andra arbetsgivare ju större blir konkurrensen om arbetskraften och ju mer ökar lönerna i syfte att locka till sig personal.

Per Westberg sa...

Peter
Att lönerna skulle vara högre i privata företag är nog inte helt riktigt. Förvisso drev uthyrningsföretagen ett tag upp lönerna men å andra sidan var anställningstryggheten låg.

Anonym sa...

Varför vara så upprörd över att Anna-Karin talade hos Vp?
Ingen nämner det att hon redan talat för sossarna och moderaterna! Är det glömt i det hela?
Jag tillhör skaran av strejkande och anser att hon ska föra fram vårt budskap överallt där tillfälle ges.
Detta då SKL inte inser sina egna osanningar, som att en sjuksköterskas medellön ligger på 26 000. Hmmm, där jag jobbar har vi i medel 21 686 kronor/månad. Då har många jobbat där mer än 10 år. Detta är verkligheten, som vi tvingas leva i, men blir det inte bättre har vi ju våra kära grannländer Danmark och Norge att dra till. För här blir vi inte uppskattade av vår egna arbetsgivare.

Per Westberg sa...

Anonym
Det är bra att du stödjer din ordförandes val av forum. Men det är nog väldig skillnad att tala på 1 maj inför vänsterpartiet i Kungsträdgården och att tala på moderaternas Kommunala Rikskonferens. Vid denna talar alla möjliga experter och opinionsbildare och det handlar om seminarier.

När det gäller sossarna talade hon i ett rådslagsseminarium med rubriken "Välfärdens finansiering – bättre livskvalitet till lägre kostnad". Hon gjorde det tillsammans med företrädare för företag och organisationer.

Jag tror att Vänsterpartiet lurade Anna-Karin Eklund. Hon betraktades nog som huvudtalaren i Kungsträdgården.

Peter Olevik Dunder sa...

Per:
Jag omformulerar meningen "Ta anställning i Norge eller på annat ställe där lönen är högre istället, kanske i ett privat vårdföretag i Sverige."

En arbetsgivare kan erbjuda andra värden än lön. Offentligaanställda kan uppleva att de har en annan anställningstrygghet; anställda på ett vårdföretag kan uppleva att de har mer inflytande, mer friskvård eller något annat.