SvD skriver idag om hur volontärarbete i vården är vanligt i Kanada:
Nästan 500 av de 5000 som jobbar på det katolska St. Michael’s hospital är volontärer. De bildar en speciell enhet på sjukhuset som kallas Volunteer service och deras uppgift är att ge det där extra till patienterna – det som den vanliga vårdpersonalen sällan hinner med. Det handlar mest om att hjälpa patienterna till rätta, vara med och prata i väntrummet, sitta ned en stund på sängkanten och hålla handen, hämta en tidning eller ett glas vatten eller att skjutsa en rullstolsburen till rätt adress.
Volontärarbete handlar inte om att ersätta professionell anställd personal. Frivilliga kan och ska inte ersätta personal. Stiftelsen Stora Sköndal beskriver ett av sina syften och mål med volontärarbete i följande ord:
Ge utrymme för en verksamhet som ger Stora Sköndals boende ett ökatLäs om pensionerade datateknikern Sigurd Birath som är volontär i äldreomsorgen på Stora Sköndal
välbefinnande och en högre livskvalité genom möten med andra människor. Ett
komplement till medarbetarnas arbetsuppgifter som skapar mervärde och ytterligare en kvalitetsdimension.
En underbar webbskapelse är Volontärbyrån som förmedlar kontakt mellan frivilligorganisationer som behöver volontärer och människor som vill göra en insats.
Ideellt Forum i Svenska kyrkan
Bloggar om frivillighet, idealitet, Kanada
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar