2008-05-27

I Liljeholmen och på Liljeholmen

Brand på Liljeholmen skriver SvD.se

Här i Stockholm använder vi prepostionen "i" när vi talar om Liljeholmen som ju inte är någon ö. Frågan är också om det verkligen är i Liljeholmen som det brinner. Adressen är Sjövikskajen och det ligger i stadsdelen Årstadal.

Uppenbarligen är det Vin&Sprits gamla kåkar som står i fyr. -Jag trodde allt där inne var tömt, men någon form av alkohol är det. Hoppas bara att det inte är något fin årgångsvin som brinner, säger stabsbefälet Mårten Franzén på Stockholms Brandförsvar.

Mina fysikkunskaper är skraltiga och jag vet att det mesta kan brinna om det blir tillräckligt varmt. Men jag tvivlar på att vin kan brinna. Om det nu är whisky som brinner blir det kanske extra rökig whisky.

Off topic kan jag nämna det för länge sedan fanns en brandstation som hette Liljeholmens brandstation. Men den lades ner och blev polisstation när dåvarande Brännkyrka brandstation (nuvarande Hägerstens brandstation) invigdes i mitten på 40-talet.

Om hur man använder "på" och "i" har jag tidigare skrivit i inlägget "På eller i Rosengård"

3 kommentarer:

SolSara sa...

Säker på att vin inte brinner? Jag har fler gånger fått höra historier om folk som försökt släcka sina små fyllefestbränder med just vin och istället gjort allt mycket värre. Vanlig alkhol brinner väl rätt bra? Fast det borde bli rätt stor skillnad om det är i flaskorna, då kanske vattnet hindrar det från att brinna.. *funderar*

Per Westberg sa...

Jag är långt ifrån säker.

Alkohol är mycket brandfarligt och 40-procentig konjak funkar för flambering.

Men vin?

Jag frågade kollegan civilingenjören och hon var tveksam. Jag kollar vidare.

Och i helgen ska jag grilla. Då gör jag ett experiment med någon gammal årgång.

Per Westberg sa...

Nu har jag kollat med en brandingenjör. Han gav klart besked. Vin brinner inte.

Däremot förstörs givetvis vinerna av värmen.

Men då blir de väl glögg?