2008-05-23

Tibblegymnasiet är inte regel

Ordföranden i Lärarnas riksförbund Metta Fjelkner kritiserar på SvD Brännpunkt utförsäljning av skolor som hon menar gör skolor till spekulationsobjekt. Hon har säkert starka fackliga skäl när hon skriver:
Vi lärare känner en stark oro för att det numera inte är elevens rätt till likvärdig utbildning av hög kvalitet som står i centrum i den svenska skolan, utan en ideologisk övertro på mångfald av aktörer på skolans område.
Eftersom jag tycker att lärare är auktoriteter på skolpolitikens områden skulle det vara intressant att veta om denna förenklade syn på skolpolitiken verkligen är något som lärarkåren brett står bakom. Fallet med Tibblegymnasiet i Täby där det "kommunbärande" partiet körde över samtliga andra partier, majoriteten av lärarna och eleverna är förvisso egendomligt men kan knappast tas som intäkt att avknoppningar ofelbart leder till spekulation. Förre kultur ministern Bengt Göranssom skrev bra om det avskräckande exemplet Tibblegymnasiet i Helsingborgs Dagblad den 18 maj 2007.

Själv känner jag oro för att kommunala skolor försvinner och ser en risk i att riskkapitalisterna bygger upp strukturer som leder till att lärarägda skolor inte klarar sig i konkurrensen. Riksen för framtida monopolsituationer av offentlig finansierad verksamhet känns påtaglig. Detta är tragist. Men att med exemplet Tibblegymnasiet hävda att spekulation är drivkraften känns magstarkt.

Metta Fjelkner skriver:

Skolor har kommit att bli rena spekulationsobjekt, där det mest omskrivna exemplet är gymnasieskolan Tibble i Täby som utan anbudsförfarande såldes till ett pris som motsvarade värdet på skolans inventarier. Det är detta som kallas avknoppning.
Om detta vet vi ingenting. Om ägarna säljer inför nästa termin har hon rätt. Men om vi om tjugo år kan konstatera att Tibblegymnasiet överlåtits till en ny generation i ägarfamiljerna har Metta Fjelkner fel.

Vad möjligen Metta Fjelkners artikel kan leda till är att moderaternas partiledning ska ta ett snack med vännerna i Täby och säga: -Ta det lugnt, ni behöver inte visa er duktiga. Använd inte den egna majorieten för att köra över andra. Det finns sådana som idelolgiskt blinda ägnat sig åt sådant tidigare. Det har inte gått så bra.

SvD, Täby avbryteravknoppning
SvD, Stopp för avknoppning i Täby

Bloggar om

Inga kommentarer: