2007-04-27

Porrbojkotten i fokus

Sverige runt
Denna vecka har jag haft två hotellövernattningar i norra respektive västra Sverige. Båda hotellen hade Gideoniternas biblar i skrivbordslådan. På inget av dessa hotell hade nattportiererna fått kritik mot denna gamla tradition. Däremot hade portieren på hotellet i Göteborg fått klagomål på fyllan och stöket på Avenyn [Men det är en annan historia som jag ska blogga om i helgen].

Biskopen bojkottar Scandic
SvD och Kyrkans Tidning berättar att Härnösandsbiskopen Tony Guldbrandzén nu drar tillbaka bokningar på Scandichotell. I sitt pressmeddelande säger biskopen: - Vi vill markera att vi inte gillar Scandics beslut att ta bort biblarna från hotellrummen.

Jag gjorde ett klipp
Själv klippte jag mitt guldkort i Scandic bonusprogram den 4 april. Läs här.

Möjligen skulle biskop Tony ha kunnat förstärka sin poäng om han kopplat ihop Scandics bibeldränering med hyckleriet kring porren. Trots protester från hotellgäster, fackliga organisationer, statliga myndigheter och kommuner fortsätter man med porrkanalerna.

Nu ska vi starta kamapanjen - Gömma biblar
Jag kommer i fortsättningen att undantagsvis bo på Scandichotell. De är ibland de enda alternativen och de har bra boenden. Men jag kommer att vara lite busig och gömma lite biblar här och var på hotellen. Inte kan man väl bli portad för sådant snällt bus? Portad på Scandic blir man ju bara om man är kuban.

SvD, Biblar tas bort2006-12-15,
2007-03-02, Tips till köparen av Scandic

Kyrkoordnaren 16 dec 2005, Best Western kastar ut porren

Gideoniternas webbplats

Andra bloggar om: , ,

12 kommentarer:

Sven Svensson sa...

religionsfrihet: att få slippa missionerande troende. Och vad är det för fel på kompromissen att bibeln finns att hämta i receptionen? Varför skall kristendomen ha en serställning?

Per Westberg sa...

En bok som ligger i en låda tränger sig knappast på.

Den fråga du bör ställa dig.

Om det är några som har en särställning här så är det den arge mannen i Lund som fick Scandic att tömma hotelrummen på biblar. Porrprotesterna har lett till intet.

Robert sa...

Självklart visar dom porr. Det kommer dom att fortsätta med så länge det är lönsamt. Oavsett etiska dilemman.

Per Westberg sa...

Robert
Man vet aldrig. Best Western har dragit rätt slutsatser. http://kyrkoordnaren.blogspot.com/2006/12/best-western-kastar-ut-porren.html

Anonym sa...

Hur blind/inskrankt/korkad kan man vara?

Om nu en bibel i en lada inte kan stora nagon, HUR I HELA FRIDEN kan da en porrkanal som man AKTIVT maste valja att fa tillgang till vara stotande.

Slapp sargen och kom in i matchen. Har man svart for logik for att man ar religios eller ar man religios for att man har svart for logik...?

Blogge Bloggelito sa...

Porrprotesterna har lett till intet, med all rätt. En liten gapig minoritet ska nämligen inte kunna styra och ställa för alla andra. Däremot är argument giltiga för att övertyga andra, och argumenten som framlades för att lägga biblarna i receptionen är fullgoda och klockrena.

En liten kanal som bara finns som tillval (d.v.s. låst till dess att man hostar upp pengar) i det andra utbudet tränger sig knappast på. Speciellt tränger den sig på i mycket mindre utsträckning än en fysisk bok som finns öppet tillgänglig och utan alternativ. Vidare är det betydligt fler som efterfrågar porr än biblar, varför dina argument inte kommer att tas på allvar av Scandic.

Att denna bok dessutom är homofientlig, kvinnofientlig, sexfientlig och intolerant gör att den helt enkelt inte hör hemma på ett hotell som standardutrustning, alldeles oavsett om den är gratis eller inte. Det är en styggelse som inte bör få spridas utan någons uttryckliga begäran.

Hur skulle du själv reagera om Mein Kampf låg i hotellrummens lådor? Det finns nämligen en hel del av oss som ser Mein Kampf som mer tolerant än bibeln. Alldeles oavsett vad du själv tycker.

Per Westberg sa...

Jag blinde/inskränkte/korkade/ noterar att den arge mannen som protesterade i Lund själv uppgett att han inte var kränkt. Kränkta över porren är dock ett mycket stort antal hotellgäster, män och kvinnor, troende och icke troende.

Om Mein Kampf låg i hotellrummets låda skulle jag välja att inte bo på det hotellet. Och jag skulle nog inte vara ensam om att välja andra alternativ.

Utanför Hamburg finns faktiskt ett gammalt motell som används som bas för ett gäng nazister.

Blogge.
Det är en sak jag funderat över. Varför kommer det att finnas biblar på hotelrummen i Kina under sommar-OS 2008?

Jag tycker att det är skumt. http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,69288406_537__,00.html

Blogge Bloggelito sa...

Per, det är bara ett förslag, inte alls något som är spikat. Det kan du läsa här, för jag antar att du är kunnig i språket (samma datum som AB:s artikel).

Jag är rätt säker på att förslaget på sin höjd kommer att bli en kompromiss av Scandics slag, eftersom inte alla utländska besökare som kommer bekänner sig till kristendomen. Det är katolska kyrkan i Kina som föreslagit biblar på rummen, men det är förstås en partsinlaga.

Vidare gör det kanske inte så mycket, ty på hotellen i Kina finns alltid prostituerade som ringer upp för att erbjuda sina tjänster. Det jämnar alltså ut sig i någon mening :)

Kanske kan man använda bibeln efter att man syndat, eller så vinner flickorna helt enkelt lätt i konkurrensen :)

Per Westberg sa...

Jag har lite svårt med kinesiskan idag eftersom jag installerat språkpaketen. Därutöver har jag inte har glasögonen med mig. Men jag ska omedelbart messa Hu Jintao och Wen Jiabao och ta ett snack om både det ena och det andra.

Bengt O. sa...

Ja, nu har ni väl pratat av er det där så jag kan komma med en annan fråga: "Portad på Scandic blir man ju bara om man är kuban." - Vad ligger bakom detta? Varför jag frågar är att här i Österrike är det just nu en stor skandal sedan det visat sig att den amerikanska finansfond som köpt den tidgare fackföreningsägda banken BAWAG (landets 4:e) krävt att banken inte längre får ha kubanska kunder. Har Hilton/Skandic gjort något liknande? I så fall har jag stoff till ett ordentligt och spydigt bloginlägg ;-)

Hoppas att du ser detta och svarar, eventuellt per mail i vilket fall du kan radera denna kommentar.

Per Westberg sa...

Hej Bengt
Jo denna historia uppmärksammades i början av året då en kubansk delegation portades i Oslo. Vid den tiden ägdes Scandic av Hilton.

Här är lite länkar:
http://www.aftonbladet.se/vss/rss/story/0,2789,967996,00.html

http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=13312

http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=13456

Bengt O. sa...

Tack skall du ha, det var oerhört intressant. Nu gällde det tydligen Norge som ju inte är medlem i EU. I Österrike försöker utrikesdepartementet att väcka åtal mot BAWAG eftersom det finns tydlig EU-lagstiftning som förbjuder sådant handlande. Jag skall studera mer och återkommer.