Men tyvärr tror jag att hon målar upp en illusorisk bild. Systemet tar inte hänsyn till att vårdcentraler med uteslutande äldre listade patienter inte får tillräcklig kompensation för sitt merarbete. Det är inte så lätt som att säga att äldre ger fler patientbesök och därmed större intäkter. Behandlingen av äldre och administration runt de äldre och deras multidysfunktioner är krävande och kompenseras knappast av fler besök. Samma gäller områden där många inte talar svenska eller annars befinner sig i ett socialt utanförskap.
Risken är uppenbar att bristvaran - specialistläkare - söker sig till vårdcentraler med "enkare" patienter. Följden blir att lönerna trissas upp på de "tyngre" mottagningarna och spiraleffekten är igång. Det så kallade vårdvalet blir en illusion.
Ur DN saxar jag:
Carema, som driver Rågsveds husläkare och flera andra mottagningar i Stockholmsområdet, förlorar många miljoner kronor på det nya systemet.- Vi blir tvungna att se till att vi får fler patientbesök. Dessutom måste vi minska vår personal, säger Lasse Källström, vd för Carema Primärvård.Jag är rädd att Filippa Reinfeldt inte riktigt har koll på Rågsved. Intresset är kanske inte så stort eftersom det inte är där moderaterna vinner valet. Problemet är att inte heller socialdemokraterna vinner valet i Rågsved. Men den privata vårdgivaren Carema känner sina patienter och måste tas på allvar. Nu måste dock dessa jobba på kommersiella grunder och kan inte ta socialt ansvar för Rågsved. Om jag förstår saken är inte heller de övriga koalitionspartierna i landstingets ledning helt överväldigade av alla ingridienser i Vårdval Stockholm.
När unga människor på Gärdet får ett squashracket i ögonbrynet är de vinnare på Vårdval Stockholm. Men risken är stor att den somaliska mamman på Ervalllakroken i Rågsved är förloraren när hennes tre barn får öroninflammation. När vårdcentralen i Rågsved blir en fabrik är hon inte betjänt av att hon kan välja en vårdcentral i Bromma. Den somaliska mamman har ingen Volvo XC90 att packa in barnen i. Hon har sannolikt inte heller råd med t-banebiljetten som krävs för att ta de plågade barnen genom stan.
6 kommentarer:
En här utvecklingen skrämmer mig mycket. Vart är världen på väg?
Ditt sista stycke är klockrent. För många kommer valfriheten inte att vara en realitet då SL-kort inte ingår i normen för försörjningstöd.
Du verkar ha missat att modellen tar hänsyn till just ålder. Åldersgruppen 64+ samt barn under sex år medför högre ersättning.
Att intresset är större för att etablera sig i områden som Rinkeby, Fittja och Kista än i Täby och Östermalm visar att det är patienterna i de vårdtyngda områdena som mest kommer att tjäna på valfriheten och mångfalden.
Nej Anonym det har jag inte missat. Men grejen är att extraersättningen inte räcker för vårdcentraler som uteslutande eller så gott som uteslutande har äldre listade patienter. Och sanningen är att en öroninflammation hos ett barn vars föräldrar är civilekonomer är lättare att hantera än en öroninflammation hos ett barn vars föräldrar har bristfälliga språkkunskaper.
Om två år kommer vi att se resultatet. Ambitiösa och duktiga läkare, sjuksköterskor och annan personal som startar eget kommer inte att få rörelsen att gå runt.
Jag förstår inte hur du drar till slutsats. Det får du gärna utveckla.
Om nu inte extraersättningen räcker för att vårdcentralen ska gå runt, varför finns det då ett så stort intresse för att etablera sig i dessa områden?
Dessutom blir ersättningen för tolkstöd större än vad det är idag med det nya ersättningssystemet.
Anonym
Kolla denna länk: http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24/did_17035510.asp
Om jag inte hajat helt fel återstår ett steg efter auktorisation, nämligen etablering. Återstår alltså att se hur många som i realiteten etablerar sig och hur många som finns kvar efter två år.
Jag kan bara uppmana "anonym" att hålla koll på vilka mottagningar som kommer att klappa igen efter årsskiftet.
jag kan bara tipsa om Johan Sjölanders blogg (http://johansjolander.blogspot.com - tänk, jag önskar jag lärde mig göra de där snärtiga taggarna) där han tar upp än fler aspekter. Liksom kritiska röster från den borgerliga sidan
Skicka en kommentar