2007-10-21

På eller i Rosengård


Detta med prepositioner kan ibland vara lite lurigt. Som inbiten stockholmare skulle jag definitivt säga "i Rosengård" när man talar om en händelse i Malmöstadsdelen Rosengård som är belägen i Västra Skrävlinge församling.

Men nu ser jag att Sydsvenskan använder prepositionen "Rosengård" i sin nyhetsrapportering och de har givetvis rätt.
Inbitna Djursholmare säger " Djursholm" medan vi vanligt folk säger "i Djursholm" eftersom vi vet att Djursholm inte är en ö. Inte ens en holme.
Nu har dock kulturgeograferna en förklaring till uttrycket "på" Djursholm. När man anlade villastäderna Djursholm, Lidingö och Saltsjöbaden i slutet av 1800-talet gjordes detta av exploatörer som surfade på en reaktion mot att stadens inre delar blev alltmer ohälsosam med alla kolförbränning. De nya trädgårdsstäderna anlades med stora tomter och många gröna inslag. Ett tydligt uttryck för detta var att alla tre oaser fick förbindelser med staden genom elektriska järnvägar - Djursholmsbanan på Roslagsbanan, Lidingöbanan och Saltsjöbanan.
De burgna personer som flyttade till Djursholm, Lidingö och Saltsjöbaden tog med sina överklassattribut och ett sådant var att överklassen inte sällan tillbringade sina somrar i Bohuslän. Att bo på öar blev liksom lite fint och detta kan vara förklaringen till uttryckssättet "på" Djursholm. Ytterligare ett attribut som man tog med sig var det bohusländska "i:et" som fortfarande lever klar i det så kallade Lidingö-i:et.
Tro detta den som vill. Jag tror det.
Denna kulturgeografiska förklaring kan dock inte anbringas på utrrycket Rosengård.
Google ger vid handen att uttrycket "på Rosengård" förekommer 25 300 gånger medan uttrycket "i Rosengård" förekommer 152 000 gånger.
Min förklaring till att man säger "Rosengård" är att stadsdelens namn kommer från en lantegendom med anor från 1700-talet. Den sista innehavaren var av den berömda familjen Kockum. Det är naturligt att säga "på en gård", "på ett gods" och så vidare.
I framtiden säger också jag: -På Rosengård

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad då delvis rätt? Det är i Rosengård. Däremot heter det på Limhamn och på Råå beroende på att det är fd fiskläger.

Per Westberg sa...

Det heter säkert på Limhamn och på Råå men jag tror inte att förklaringen är att det är gamla fiskelägen. Det finns många fiskelägen som benämns med "i".

Man säger väl till exempel på "i Barsebäck" och "i Kivik" och de är också fiskelägen. Däremot har jag hört både "på" och "i" Torekov.

Däremot skulle jag vilja äta ål från den å som flyter genom Råå - Råååål.

Anonym sa...

Som malmöit säger jag på Rosengård och även till de övriga stadsdelarna i Malmö, förutom Slottsstaden där man bor i. Det är bara Limhamnsborna själva som säger på och inte i. Ditt resultat när du googlade Rosengård handlar mer om vem och var artiklarna är skrivna. Det troliga är att de flesta som skriver i Sydsvenskan inte kommer ifrån Malmö. Ofta använder de namn på stadsdelar som inte är lokalt förankrade vilket förvirrar, tex Fosie som används för hela södra Malmö i nyhetsrapporteringen. Visserligen ett gammalt namn, men också en nyare politisk indelning av Malmö omfattande ett tiotal "gamla" stadsdelar med många invånare.

Peter sa...

"På" används ofta i Malmö för stadsdelar som inte omedelbart faller in bland dem där det är logiskt:

* Fiskeläges-påt för Limhamn t ex, fast Limhamn hann väl vara köping innan det inkorporerades, så möjligen borde "i" också vara logiskt.

* Gårds-påt för de gamla gårdarna, Rosengård osv. Det stämmer väl med andra städer. I Värnamo bodde jag definitivt "på Rörstorp" efter gården. Man säger väl däremot inte "på Hässelby eller Årsta" i Stockholm. Mer tveksamtill malmöitiska Sofielund, är det verkligen "på" där?

* Natur-påt finns också. Som "på Möllevången"På Kirseberg är förstås på berget, eller "på backarna" som det också heter.

Men det heter också "på väster", "på Värnhem" etc. Varför vet jag inte, kanske för att Malmö har så många stadsdelar som har logiska pån.

Men "på Rosengård" ska det heta. I Rosengård möjligen om det handlar om stadsdelsförvaltningens verksamhet.

Martin Garlöv sa...

Per, kiviksborna säger att de bor på Kivik. Jag har med mina föräldrar och syskon två hus på Skillinge och min morfar växte upp på Brantevik.
Så nog är huvudregeln "på" för de gamla fiskelägena i gamla Skåneland.

Men det betyder inte att språkbruket kommer att hålla i sig.

När jag var gymnasist i Örebro kallade "Karros" rektor till samling på aulan.