2008-08-01

Hästar ska inte gå ensamma


En shetlandsponny som gått ensam i skogen norr om Lesjöfors har dödats av en varg. Informationen är knapphändig men om jag förstår NWT och VF rätt är hästen en gammal trotjänare som barnbarnen rider på. Utan att vara helt säker verkar det som om hästen varit ensamgående. Det mesta tyder på att den dödats under natten. Detta är inte bra djurhållning.

Det är mysigt med frigående hästar. Sist jag mötte ett par var det i en vägren utanför Fardhem på Gotland. De såg ut att ha jättemysigt. Däremot är den inte så bra med ensamma hästar. Hästar är flockdjur och de vakar gemensamt mot yttre faror. När natten faller på turas de om att sova om jag förstår saken rätt. Risken är stor att ensamgåendet är orsaken till att just denna häst blivit vargens rov. Att det bara finns ett tidigare känt fall där häst angripits av varg tyder också på att djurhållningen är avgörande för att skydda hästarna. Ett par nordsvenskar och en arab som kompisar till en shettis är inte fel. Det är nog bara vargen som skulle ha invändningar och ge upp försöken att angripa flocken.

I Sverige gäller enligt 2 kap. 1 § Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna (DFS 2007:6) råd om hästhållning uttalas att hästars behov av social kontakt ska tillgodoses. I de allmänna råden till denna föreskrift klargörs att hästar bör hållas tillsammans med artfränder. Liknande lagstiftning finns sedan länge i Danmark.

Dessa föreskrifter ingår numera i Jordbruksverkets författningssamling och i värmlandstidningarna står det att ägarens hund var kompis med shettisen. En hund kan vara ett bra sällskap för en häst och göra att man uppfyller författningskraven men tyvärr håller sig väl hunden oftast kring matte eller husse. På natten släpper man nog inte hundar fritt i trakten av Lesjöfors just med omtanke om hunden.
Förra gången var det en nyhetsanka
Förra gången det talades om rovdjursangrepp mot hästar handlade det om en travtränare i Värmland som fick en häst angripen av en björn. Detta var dock en nyhetsanka. Travtränaren visade sig tumma en del på sanningen. Läs om detta i Resumé den 23 oktober 2006. Varför ljuger man om sådant här?

SvD, Nya Wermlandstidningen, Värmlands Folkblad, DN, Aftonbladet

Bloggar om ,

Inga kommentarer: