2008-08-06

Så enkelt är det nog inte

När Svenska Dagbladet och svenska EU-parlamentariker lyssnar till flygbolag som vill leverera spritpåsar på hemresans slutdestination har man gått på en lyckad lobbyinsats från flygbolagen. I Danmark däremot förstår man att det kanske vore bäst om reglerna för försäljning på flygplatserna ändrades.

Svenskan har uppmärksammat den galet långa resa taxfreespriten får göra för att en semesterfirare ska få en påse på flygsätet på vägen hem. Europaparlamentariker har nu också börjat att reagera.

Men Svenskans exempel är lite konstigt. På Mallorcadestinationen är det ju inte taxfree. Dessa påsar påförs spanska skatter. Det blir liksom lite fel att prata om taxfree när det inte är tax free.

Dessutom är detta inte så enkelt som man ger sken av. Denna nyhet är bara lobbying från flygbolagens sida. Om flygbolagen skulle få leverera i Sverige med spansk skatt vore det ju inte mer än rätt att flygplatsens butiker skulle kunna påföra olika skatter beroende på resenärens destination eller kanske till och med vid ankomsten.

Beställningssprit på flyget är trots allt ett relativt nytt påfund och vad får oss att tro att flygplatsbutikerna skulle vilja ge upp så lätt. Det mest miljövänliga vore nog att få köpa sprit på slutdestinationen när flygresan väl är över. Det är denna fråga den danska debatten handlar om.

Charterflygbolagen kan hålla på med sina löjliga lotter som den kvalificerade och kompetenta kabinpersonalen tvingas sälja.

Politiken, Køb dine taxfree varer efter rejsen

Blogger om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mallorca är undantaget skatteregeln precis som färjorna mellan Sverige och Finland är undantagna den.

Man kan alltså handla tax free på flygplatsen i Mallorca, trots att det är en del av Spanien och ett EU land.

Per Westberg sa...

Stämmer detta verkligen? Kanarieöarna ligger utanför EU:s mervärdeskatteregler men att Mallorca har någon form av frihandel tvivlar jag på.

Färjorna mellan Sverige oc Finland är undatagna genom att de angär Åland som har samma undantag som Kanarieöarna.

Per Westberg sa...

Mallorca är inte undantaget.

Läs här: http://www.tullverket.se/sokordao/s/skatteomraden.4.4ab1598c11632f3ba9280005978.html