2008-08-17

Stavning av namn


För en tid sedan avtäcktes en minnesplatta i Malmö på platsen för det så kallade Amaltheadådet 1908. Ett sprängattentat utfördes av tre ungsocialiser mot det engelska logementsfartyghet Amalthea som låg i Malmö hamn. En person dödades och 23 skadades.

På den minnesplakett som Malmö stad gjutit in har man stavat fel på attentatsmannen Anton Nilson. Givetvis har det blivit "Anton Nilsson" med dubbel-s. Felstavaren är stadsantikvarie Anders Reisnert som har ursäktat sitt slarv.

Men Reisnert har inte gett sig. Nu har han gått till folkbokföringen och konstaterat att Anton Nilson skrevs in med dubbel-s i Norra Sandby församling i Kristianstads län den 11 november 1887. Stavningen i Död- och begravningsbok från Enskede församling 1989 anger samma stavning när han dör bosatt på Siljansvägen 41 A i Årsta 1989.

Med detta kan ju stadsantikvarien nöja sig och hävda att folkbokföringen inte kan ha fel. Men i vanliga sammanhang brukar vi alltid använda den stavning personen själv använder.

Själv har jag ett enkelt "V" inititialt i mitt namn men skriver alltid det vackra "W" (Dock ej på flygbiljetter och hotell i utlandet). Ingen skulle komma på att skriva Ingvar Karlsson, Ulrika Mässing och Tage Gerhard Petersson om Ingvar Carlsson, Ulrika Messing och Thage G. Peterson och hävda att det står så i folkbokföringen.

Tacka vet jag Lena Adelsohn Liljeroth som är konsekvent med sin stavning trots att den är lite svår.

I somras hade förresten Gotlands kommun missat Thage G. Peterson stavning när man satt upp mässingskyltar på Almedalen. Efter två dagar hade man bytt plåten. Tyvärr kollade jag inte om Ulrica Messing fått någon mässingsskylt. Nationalencyklopedien bojkottar dock "G." på den gamle talmannen och nöjer sig med ett enkelt G [här skulle enligt vanliga regler ha följt en punkt efter G men då hade det blivit konstigt :) ].

Sydsvenskan

Bloggar om ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Eller Bo Ringholm...