2008-08-24

Kirgizistan


En Boeing-737 har störtat utanför Kirgizistans huvudstad Bisjek skriver SvD. En tragisk olycka på en flight mot Iran med 83 passagerare. BBC uppger att obekräftade uppgifter talar om 25 överlevande. Planet opererades av Itek Air som är ett av de flygbolag som inte får flyga på Europa på grund av brister i säkerheten.

Jag brukar aldrig uppröras över att träffa folk utomlands som blandar ihop Sverige och Schweiz eller som har dimmiga begrepp om var i Europa Sverige ligger.

Detta blev jag varse när jag för några år sedan fick en dam till bordet vid en middag i Holland som berättade att hon bodde i Kirgizistan men bott längst tid i DDR. Det blev ridå. Jag hade ingen aning om var Kirgizistan låg.
Nu vet jag att Kirgizistan i norr till Kazakstan, i öster och sydöst till Kina, i väster till Uzbekistan och i söder till Tadzjikistan. Det är väldigt långt bort.
Lite off topic kan nämnas att US Air Force har en flygbas i Bisjek. Denna flygbas är ett stöd för de nternationella insatserna i Afghanistan och den är namngiven efter New Yorks brandchef Peter J. Ganci, Jr., som dog vid World Trade Center den 11 september 2001. Men kort efter att man börjat använda namnet "Ganci Air Base" upptäcktes att det fanns en regel som förbjöd, amerikanska flygbaser utanför USA, att uppkallas efter amerikaner.
Lyckligtvis finns CIA - The World Factbook så att man kan läsa på om länderna i världen.
Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kirgizistan - ett fantastiskt land att besöka. Alldeles för få gör det dock. Finns bra information på www.lonelyplanet.com. Jag berättar gärna mer om Kirgizistan vid tillfälle, eftersom jag varit där många gånger. Kazakhstan är resmålet om några veckor - världens 9:e största land! Minst lika okänt för de flesta.

Hälsningar
Margareta Wallin

Per Westberg sa...

Kul att Du hittat hit Margareta.

Om jag inte missminner mig benämnde mitt bordssällskap landet på engelska som Kirgizia. Men det kanske var något påhittat.

Enligt Nationalencyklopedien tros krigsmakten till stor del betalas av Ryska federationen. Lite skumt då att man har en amerikansk bas men när det gäller talibanerna har väl Rysslandd och USA numera gemensamma intressen.