2008-08-06

Integritetsdebatten fortsätter


Sydsvenskan skriver att uppgifter om hur ett busskort har använts registreras och kan lämnas ut till polisen genom Skånetrafikens nya betalsystem. Detta är minst sagt häpnadsväckande uppgifter.

Under några år var jag ute och föreläste om personuppgiftslagen. Jag minns att jag beskrev det system som finns i Singapore med övervakning av kollektivtrafikresenärer som en fullständig utopi i Sverige.

Även om jag tycker att brottsbekämpning och spaning är en viktig uppgift som kräver att vi ibland får göra avkall på vår integritet upprörs jag när jag läser Sydsvenskans uppgifter om hur man kan följa resenärer genom de elektroniska systemen. Att trafikföretagets kundtjänst själva kan göra detta är kanske det största integritetshotet. Det lär inte dröja länge innan en svartsjuk man hotar eller betalar någon att lämna ut uppgifter om en kvinna.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 vill kunna leta efter terrorister genom att "tråla" de uppgifter som lämnas när londonborna använder sina Oystercard. Oyster kommer givetvis från ordet Oyster som betyder ostron och syftar på uttrycket "the world is your oyster" - "världen ligger öppen för dig". Vi vill inte ha sådana här övervakningssystem.

London Metros system visar vart utvecklingen går. Ena dagen har man det "legitima" syftet att sätta dit en bov. Dagen efter vill man leta efter de som kan bli brottslingar. Orwells 1984 är nära.

Bloggar om

Inga kommentarer: