2008-08-31

Socken

-Det kan inte sitta fyra i varje socken och ha tråkigt, säger Marita Lindmark, kyrkoherde i Othem Boge församling till helagotland.se i en artikel om konfirmandarbetet på Gotland.

Det är inte många ställen i Sverige där ordet socken fortfarande används i dagligt tal av flera generationer. Men på Gotland är det så. Termen socken är mycket gammal och avser den minsta territoriella kyrkliga enheten. Idag används genomgående ordet församling men man kan tro att ordet på många ställen kan få en renässans då församlingar läggs samman. De ursprungliga församlingarna benämns då inte sällan socken.

Ordet socken är väldigt vacker och kommer ur fornsvenskans sokn, som är bildat till verbet søkia (söka). Förklaringen är enkel det handlar om hur invånarna i en socken sökte sig till samma kyrka. Riksantikvarieämbetet använder fortfarande en tidigare sockenindelning när man katalogiserar fornminnen. Se http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html

Bloggar om

1 kommentar:

Snökalven sa...

Kom att tänka på Åtvidaberg... Här i Linköping (och förmodligen på fler ställen) används ordet 'Sockna' om Åtvidaberg. Ingen om hur det kommer sig dock.