2009-02-11

Det ska fan vara teaterdirektör

SvD skriver med den braskande rubriken "Anställda hotades av chef" om en helt vanlig arbetsplatskonflikt mellan chefer och några medarbetare. Möjligen handlar det om mindre lämplig agerande från en chef men att tala om hot är en klar överdrift.
Vad vi ser utspela sig på Radiumhemmet är sannolikt en historia som är ganska vanlig i organisationsvärlden. Nämligen att chefer och medarbetare tycker olika. I sammanhanget hade det varit intressant av veta hur representativa de upprörda professorerna egentligen är. Hade samtliga fackliga organisationer ställt sig på deras sida hade denna historia varit värld att berätta men nu ser det mest ut som en tämligen begränsad fejd som får alltför stora proportioner när den basuneras ut i media.

Bakgrunden är att flera professorer vid Radiumhemmet hamnat på kant med den tillförordnade chefen, kirurgiöverläkaren Harald Blegen. Onkologiprofessorerna, stödda av Stockholm Cancerförening och Gustav V Jubileumsfond kräver att den nya verksamhetschefen på Cancercentrum Karolinska ska vara cancerspecialist - onkolog. Den chefserfarne doktor Blegen som tidigare varit chef för kirurgiska kliniken är en av dem som sökt tjänsten och han har skrivit e-post till de berörda medarbetarna och förklarat att han menat att de deltagit i en förtalskampanj. Några av breven är olämpligt formulerade men att kalla dem hot är en klar överdrift. Hade doktor Blegen sagt samma sak i samtal mellan fyra ögon hade det alls inte uppmärksammats.

Men Radiumhemmet berör och därmed får det enorma proportioner. Att leda en sådan verksamhet med enheter på Radiumhemmet, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus är mycket svårt och nog kan man ifrågasätta om det är rätt av cancerläkarna att benhårt kräva att den nya chefen ska vara specialist på cancerområdet. Verksamheten har tidigare haft bråk kring chefsbefattningar och doktor Blegen är kirurg som har forskat på cancer. Men han är inte onkolog. Det är tufft att vara chef när man ska spara 53 miljoner kronor varav 19 miljoner avser personal (SvD) och frågan är om man inte begränsar urvalet genom att hävda specialistkompetensen onkologi.

Om doktor Blegen kommer ifråga för tjänsten i slutändan vet jag inte. Vad vi lär oss är att det nog bättre att tala allvarliga ord med medarbetarna i enrum och undvika e-posten.

Själv tycker jag att det är hjältar som jobbar på Radiumhemmet men det är också hjältar som behövs för att leda verksamheten. August Blanches ord "Det ska fan vara teaterdirektör" är nog relevanta även på Karolinska.

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Olämpligt var det men behöver kanske inte offentliggöras.

Men tydligen har någon sagt något hotfullt - som handlar om jobbet i fortsättningsvis.
Pojkgruff på akademisk nivå?

carro sa...

sv: meh hur kunde du missa premiären?:O fast jag kan säga att det inte var så mycket du gick miste om! Jaha va kul:D haha jaa det får vi verkligen hoppas att hon är,då skulle tillomed snyggrickard vilja följa med! haha

Per Westberg sa...

Hej Carro
JAg var på raggarklubben i Farsta och det var jätteskoj. Jag ska kolla Melodifestivalen nu på lördag och jag tycker att det ska bli jättekul att gå på finalen.