Konsten är till för människorna och är man lärare på Konstfack har men ett stort ansvar när man vägleder och undervisar sina studenter. Man kan nog konstatera att det är problem på Konstfack när prefekten Olof Glemme på institutionen för konst nu tvingas berätta att man förra året tvingades införa etiska regler sedan en student gjort konst av följande scen:
En maskerad person i svarta kläder spreja sin signatur på väggarna i en tunnelbanevagn, samtidigt som övriga passagerare tittar på. När vagnen stannarGivetvis finns det vettiga lärare på Konstfack som slår larm att man passerat gränsen. Lektor Glemme reagerar genom att ta fram etiska riktlinjer som han själv inte verkar kunna sätta i sitt sammanhang. Att underkänna och skälla ut studenten verkar inte finnas i Glemmes värld som väl får kategoriseras som mesighet in asburdum.
vid en station kastar sig konstnären, eller klottraren, ut genom ett krossat fönster och landar i en hög med glassplitter. I slutet av filmen täcks en hel vägg i en vagn med svart sprejfärg.
Konstfacks rektor borde ge prefekten Glemme tjänstledighet för att praktisera på psyket och som klottersanerare. Det verkar inte helt sunt att tillbringa dagarna med mantrat att "konsten ska också ha rätt att tänja på gränser".
Det latinska ordet delirium betyder förryckt och urspårad. Att läget är sådant på institutionen för konst är uppenbart. Måtte rekorn kunna skapa ordning. Risken är annars stor att Konstfack sänks. Skönt att Konstfack bland förvirrade och mesiga lärare har en vettig rektor i professor Ivar Björkman. Vi behöver Konstfack men konstfack behöver inte lärare som inte klarar av att handleda studenterna.
Skönt ändå att vi har en kulturminister som har korna i rätt bås. Se DN
SvD, SvD
Bloggar om Konstfack
5 kommentarer:
Hur är det med klottersanering då?
Idag har det faktiskt INTE prövats rättsligt om det faktiskt är förenligt med upphovsrättslagstiftningen att "sanera", dvs ta bort, graffiti.
Det är mycket möjligt att klottersanerare gör sig skyldiga till värre brott, helst om graffitin var uppförd på allmän plats.
Nu har du allt blivit riktigt lurad av någon spellevink.
Men det var en rolig skröna Du återgav.
Om det inte vore för nolltolleransen mot Graffiti i Stockholm ser jag ingen anledning varför filmen skulle bryta mot några etiska riktlinjer eftersom det är filmen som är själva examensarbetet och inte skadegörelsen.
Nej filmen bröt inte mot några etiska riktlinjer eftersom det uppenbart inte fanns några. Däremot tillskapades etiska riktlinjer efter filmen.
Hur är det med kyrkans principalansvar då, för tillvaratagande av alla sina medlemmars intressen och inte bara den rika högre medelklassens i innerstaden och villaområdena? Dvs de som lämnar kyrkan för att spara pengar. Hur vore det med lite moralpanik i de egna leden? Det är kanske inte olagligt för en kyrka att satsa alla kulturpengar på barnfamiljer och höginkomsttagares konstsmak. Men måste man bara dra gränsen vid lagen jämt? Allt är tillåtet men allt är inte gott, säger Paulus. Det finns fler institutioner än Konstfack som har stora bjälkar i sina egna ögon att peta ut innan de anklagar andra för delirium, tycker jag.
Skicka en kommentar