2009-02-07

Rikspolischefen är trovärdg


Foto: Peter Knutsson

Om det finns någon som har förutsättningar att få ordning på de uppmärksammade korkskallarna bland polismän i Skåne län och därmed återupprätta förtroendet för polisen är det rikspolischefen Bengt Svensson. Polismän är ju överlag hårt arbetande män och kvinnor som begriper vad som är rätt och fel.
Redan som länspolismästare i Örebro län angav Bengt Svensson riktningen när det gäller värdegrundsfrågor. När Polisförbundet för några år sedan tog fram "Kakburken" påbjöds den snabbt som ett utbildningsmaterial bland polismän i Örebro län. Burken innehåller kort med påståenden eller frågor inom fyra olika kategorier som ska inleda samtal. De olika kategorierna är: Jämställdhet mellan Könen, etnicitet/vardagsrasism, sexuell läggning/homfobi och Attiyder/jargong. Längst ned på varje kort finns en förklarande text med fakta eller ytterligare en fråga som syftar till att reflektera och se saken ur ett annat perspektiv.
Detta är ett mycket pedagogiskt material som funkar på många arbetsplatser.
Bengt Svensson förutsättningar att lyckas är stora eftersom de flesta polismän tillgodogjort sig sin utbildning och bearbetat sina attityder. Att polismän har ryggrad visas inte minst genom sådana polismän som Jeanette Larsson vid kriminalunderrättelsetjänsten i Skåne län. Läs mer i Sydsvenskan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst kan man anse att vissa polisers språkbruk är olämpligt, men jag tror att detta till stor del beror på den nedrustning av skolan som vänstern genomfört under lång tid.
Hur många poliser vet vad NN står för? Den kunskap som krävs för att veta detta kan knappast dagens gymnasieelever förväntas ha inhämtat när de lämnar gymnasiet, så varför klaga på poliser. Jag gissar att ursprunget till Neger Niggersson ligger i att någon kanske inte allt för begåvad poliselev lurats till att tro att NN betyder Neger Niggersson.

En annan sak som jag tror bidrar till latent invandrarförakt är att polisen inte förstår vad hemspråkstalande vandaler säger och hur skall då poliser på platsen kunna bedöma situationen. De enskilda poliserna kan ju inte veta om de blir hotade av en hemspråkstalande eller om den hemspråkstalande ber om hjälp. Om den svenska skolan fokuserat på att lära alla elever bra svenska då hade troligen huvuddelen av våra invandrarungdomar använt svenska både i skolan, till vardags och i hemmet. Detta hade förhoppningsvis haft som positiv bieffekt att deras föräldrar och äldre släktingar lärt sig svenska och att dessa kunnat få samma sorts jobb som infödda svenskar. Men detta är kanske inte meningen. Det finns kanske en dold politisk agenda inom vänstern som säger att invandrare skall utbildas till skitjobben. För det är konsekvensen för många som inte fått lära sig bra svenska i skolan.
En upprustning av den svenska skolan med framförallt bra undervisning i svenska språket kan på sikt bidra till bättre bildning och färre konflikter mellan olika grupper i samhället.

Dagens gnäll över polisen syftar troligen mest till att säga att det finna grupper i samhället som ogillar polisen och som gör sitt bästa för att säga att polisen är rasistisk. Vi är många som kan kallas rasister om de enskilda samtal vi hört från polisens inspelningar skall vara kriteriet för att vara rasist.
Det som verkligen bekymrar mig det utrymme i media som de här övertrampen fått. Har våra journalister inte viktigare saker att skriva om och har ministrar och höga polischefer inte viktigare saker att uttala sig om och arbeta med? Om jag skall klaga på polisen är det tillgänglighet och viljan att ingripa som jag skulle klaga på. Jag är av åsikten att om polisen gripit de som vandaliserade under European Social Forum 2008 i Malmö, då hade det kanske inte funnits tillräckligt många ligister som kunnat vandalisera på Rosengård senare under året. Det gäller att fånga upp unga kriminella innan deras brotts-CV blivit för omfattande och det gäller att veta vilka som är de verkliga brottslingarna - det är inte polisen!

Per Westberg sa...

Det håller nog inte att skylla allt på sossarna. Poliser som utbildats undér de senaste årtiondena är i allmänhet mycket gott rustade intellektuellt. JAg tror till exempel att de flesta vet vad termen NN innebär. Det träffar nämligen på den i sin utbildning ganska tidigt.