2009-02-27

Förkortningar


DN skriver om en brand i ett laboratorium ute på universitetsområdet i Freskati nu på kvällen. Det är lustigt att man använder förkortningen "SU". Den förkortningen är knappast känd av andra än de egna studenterna och av de som varit inne på webbplatsen. SU är möjligen mer känt som en förkortning för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och givetvis står SU för Soviet Union.
Att ange platsen för en brand i ett laboratorium som "Stockolms universitet" är inte särskilt adekvat. Förvisso ligger huvuddelen av Stockholms universitets verksamhet inom ett område som sträcker sig från Sveaplan i söder till Bergianska botaniska trädgården i norr. Men Stockholms universitet har fältstationer, och därmed sannolikt små laboratorier på Askö (Trosa), i Tullbotorp (Vagnhärad), i Tovetorp (Björnlunda), på Tjärnö (Strömstad) och i Tarfala (Kiruna).
Varför inte skriva "Brand i ett laboratorium i (på) Freskati". Freskati (Frescati) är ju det vackraste stadsdelsnamnet vi har i Stockholm. Ett alternativ är att skriva "Norra Djurgården" men få känner till att Kungliga Djurgården är så vidsträckt.

SvD

3 kommentarer:

Þrometheus sa...

SU för Soviet Union? eh... USSR = United States of Soviet Russia.
Vidare; med tanke på att över 40000 personer passerar Universitetets "grindar" varje termin och att det bor ca 1 000 000 människor bara i stockholm, är det nog troligare att SU är mer känt som förkortning på Stockholms Universitet än för Sahlgrenska i Göteborg. I media i övrigt omnämns det sjukhuset just som "Sahlgrenska i Göteborg"...
sådeså

Per Westberg sa...

SU var nationalitetsbeteckningen på bilar registrerade i Sovjetunionen. Om jag inte missminner migvar det även den postala förkortningen.

Förkortningen SU förekommer bara i domännamnet för Stockholms universitet och jag hittar det inte vid en hastig genomgång av texter.

Även om jag gärna talar om Sahlgrenska är SU numera en lika vanlig förkortning i Göteborg som SöS och KS i Stockholm.

Anonym sa...

Ehh - get a life! Finns det inte viktigare saker vad gäller detta? Hur är säkerheten på universitetens lab till exempel? vilka kommer och går på dessa ställen? Stockholms Universitet, eller SU, har ju tidigare fått lov att anställa väktare för att hålla personer som inte studerar vid universitet borta. Kanske hög tid att skärpa sig?
/Bara en tanke