2009-02-15

Intresset för andra världskriget

Den 2 november 2008 intervjuades historikern Peter Englund i DN om det stora intresset kring andra världskriget. Bakgrunden till intervjun var Englunds nya bok "Stridens skönhet och sorg" och Peter Englund sa:- I andra världskriget finns en moraliskt överskådlig dramaturgi. Det onda mot det goda. Första världskriget är mycket mer komplicerat. Det gamla Europa tar slut med det och 1900-talet börjar. Första världskriget har mer drag av en tragedi medan andra världskriget är en melodram.- Att första världskriget hamnat i minnesskugga handlar om vilken historia vi har bestämt oss för att minnas. 1944 är den goda berättelsen. Det är rädda menige Ryan som stiger i land och räddar världen. 1914 är den hemska berättelsen om en civilisation som snubblar in i ett krig, som begår självmord.
Om man följer BBC:s webbplats kan man konstatera att de ofta har nyheter som har sitt ursprung i de båda krigen även om givetvis andra världskriget dominerar. Nu i veckan berättades exempelvis hur delar av den engelska staden Coventry utrymts då man skulle desarmera en luftvärnsprojektil. BBC, Bomb scare device was WWII shell

Ambassadören Krister Wahlbäck och arkivarien, ämnesrådet Bo Hammarlund bjuder idag på spännande läsning på DN Debatt. De berättar att finansminister Ernst Wigforss (eller var det regeringen?) i april 1941 godkände hemliga svenska krediter till Nazi-Tyskland.

Även Wahlbäck och Hammarlund är duktiga på dramaturgi. Nog blir man lite facinerad av texten:
Det framgår av ett bortglömt dokument som nyligen påträffats i ett kassaskåp på
finansdepartementet.
Jag ser framför mig hur det står kassaskåp i alla möjliga hörn på departementen och att de är överfyllda av papper som ingen tittat på sedan de tagits om hand för förvaring som de så chikt heter i arkivvärlden. Nya avslöjanden kan utlovas.
SvD

Bloggar om

1 kommentar:

sussi sa...

såg ett program om första världskriget igår. Handlade om soldater som fått delar av ansiktet bortsprängda. Hemskt. Det är synd att man sällan läser om det i skolan.