2009-02-02

Små tunga fjädrar

Kan man verkligen lite på att Hemtex garanterar ett juste djurskydd. Allt med tanke på de fasansfulla scenerna när levande gäss plockas på fjädrar. Måhända har man seriösa leverantörer men det finns frågetecken.

De dagar jag sover i egen säng vilar jag under ett duntäcke. Jag såg aldrig TV4 Kalla Faktas program om hur man plockar dun från levande gäss men berörs starkt. Det är helt enkelt avskyvärt.

Naturligtvis har jag funderat hur det står till med mina egna dunprodukter. Redan när jag såg puffarna för programmet kollade jag på Hemtex webbplats och blev besviken när jag såg att man inte jobbade proaktivt mot sina konsumenter. Inte ett enda litet pressmeddelandet om hur man själv jobbar med sina leverantörer. Idag däremot flaggar man för sin produktpolicy som säger att all dun och alla fjädrar som används i Hemtex produkter ska komma från fåglar som fötts upp för köttproduktion. Man säger vidare att Hemtex inte tillåter att fjädrar plockas från levande fåglar.

I SvD läser jag:
Hemtex som köper sina dun- och fjäderprodukter via ett inköpskontor i Shanghai, Kina, lovar skärpta kontroller men ser i dagsläget ingen anledning att stoppa
försäljningen. Däremot utlovas från och med idag skärpta kontroller.
– Vi håller på att byta leverantör för att hitta bättre. Jag är relativt säker på att vårt dun inte plockats från levande fåglar, men vi vill gärna göra ytterligare stickprov, säger Stefan Ahlen, inköpschef på Hemtex.
Sammantaget framträder inte Hemtex på ett seriöst sätt. Om man gör affär av produktpolicies ska man alltid kunna redovisa trovärdiga kontrollsystem. Dessa verkar lysa med sin frånvaro.

I natt vilar jag under tunga fjädrar. Det känns inte bra.

DN, SvD,

5 kommentarer:

Maria sa...

Hur kan man i detta upplysta samhälle ha gått omkring och trott att dun är okej att köpa. Trodde man att fåglar ömsar, kanske. Ett ord: syntettäcke.

Per Westberg sa...

Nej men i vårt upplysta samhälle är man naiv nog att tro att dun är produkter från djur som använts i köttproduktion.

Även om jag blir alltmer skeptisk till kött har jag ännu int etagit steget.

Susz sa...

Stoppa tortyren och dun plocket av
levande fåglar - djurskyddet måste efterlevas!

"Jag kräver att all handel med dun plockat från levande fåglar stoppas. Och att regeringen ser till att dun- och andra djurprodukter, som säljs i EU, framställs enligt EUs djurskyddsregler."
Signera kravet här ( fungerar inte länken i dag- pröva lite senare- den kan vara överbelastsd eller hackad): http://www.djurskyddet.se/index.asp?s=1

Påverka oxå inköpare DIREKT, Djurens rätt har redskap för det, klicka här:
http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,8060247&_dad=portal&_schema=PORTAL


mvh/

Emil Vikström sa...

Varför skulle Hemtex behöva kontrollsystem? Det måste ju gå att lita på att leverantören håller sin del av avtalet. Att ha dyra kontrollsystem för att kontrollera alla sina leverantörer med underleverantörer (kanske i flera steg!) mot alla typer av brister som någonsin kan tänkas finnas tycker jag låter som en stor onödig utgift, som jag som konsument helst slipper betala.

Själv sover jag under syntettäcke eftersom jag är allergisk mot dun.

Per Westberg sa...

Emil
Om man utlovar en viss kvalitet, vissa etiska principer eller miljöhänsyn måste man ha trovärdiga kontrollsystem. Sådan finns och givetvis kostar de pengar.

Man ska aldrig lova något man inte är säker på.

Sunda konsumenter är givetvis beredda att betala för ett renare samvet.