2009-02-01

Det sups för mycket

-Det är trevligt med ett glas vin ibland, brukar vi svenskar resonera. Samtidigt är det bara att öppna ögonen så ser man att det inte bara är ett glas vin som gäller. Nu på morgonen har jag plöjt landsortspress i den mån den uppdateras på söndagen. Tillsammans med webbplatsen WighsNews växer bilden av hur alkohol finns är med i sammanhangen kring trafikolyckor och våldshandlingar.

Och nog är det något som händer. Utan att gå in på statistik kan man konstatera yttre tecken på att det sups mer. När jag i början av 80-talet passerade Systembolaget på Gästrikegatan eller Vikingagatan kom kunderna ut med på sin höjd några kassar ädla drycker. Igår gick jag förbi Systembolaget i Haningecentrum vid stängningsdags och strömmen ut ur butiken var strid. Det som slog mig var att jag såg minst fem yngra män som hade fulla kundvagnar med minst tre flak öl. Fest på gång? Javisst men...

Om jag sedan kollar i Smålandsposten och läser vad folk köper på bolaget i Kronobergs län blir man konfunderad. Topplistan på den mest sålda spriten ser ut så här:


1. Explorer
2. Vodka
3. Lord Calvert
4. Renat

Med dessa drycker kan det endast vara berusningen som lockar. Fylla skapar beroende. Fyllon slår sig själva. Fyllon slår andra på käften. Fylla skapar elände.

SvD skriver den 2 februari att svensken dricker mindre
Länk till Systembolagets statistik

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Håller med Dig. Men i stort tror jag orsaken ligger på de vuxna föräldrarnas oförmåga att begränsa
konsumtionen.
I nuläget är jag för familjens del lugn.
Föräldrarna har lyckats med konststycket att utan intrång ha koll på dem.
Helnyktert är det inte men balanserat. Starkspriten håller på att försvinna ur umgängeslivet.
Den grupp som super (alltså starksprit) är til stor del ungdom- alltså föräldrarnas tillkortakommande.

Lew sa...

Sedan ska vi inte glömma att man mindre och mindre dricker sprit "rent" och därför finns inte behovet av XO cognac i samma grad.

Ska man dock blanda till en Seven7 eller en Screwdriver att avnjuta till fotbollen/hockeyn passar renat eller explorer alldeles ypperligt.

Per Westberg sa...

Groggande har nog varit ganska frkevent sedan lemonaden gjorde entré. Men explorer och seven up till fotbollen låter inte som någon höjdare. Det känns som berusningsmålet är i första rummet. En fyra rökig maltwhisky låter rimligare.