2009-02-21

Stoppa inte matchen

Under den provokativa och insinuanta rubriken - "Polisens jobb att ge tennishuliganerna en match" - skriver Svenska Dagbladet på ledarplats:

I Dubai vägrades en israelisk tennisspelare visum och kunde därför inte delta i en internationell tennisturnering. Hennes enda fel var medborgarstatusen.
I Malmö har samma medborgarstatus lett till att DC-matchen mellan Sverige och Israel ska spelas inför tomma läktare.

Här blandar SvD verkligen äpplen och päron. När det gäller Dubai är det staten Dubai som använder inresereglerna som en protest mot israels politik. Sådan är inte svensk utrikespolitik. I Sverige handlar det om enskilda medborgare som protesterar mot Israels politik.

När Svenskan skriver att DC-matchen spelas inför tomma läktare i Malmö på grund av medborgarstatusen hos spelare har man fel. Davis Cup är en turnering mellan olika länders landslag och det är inte relevant att tala om spelarna bara som individer.


Personligen tycker jag att det är tragiskt att Davis Cup matchen mellan Sverige och Israel den 6-8 mars 2009 kommer att behöva spelas inför tomma läktare. Det är ganska egendomligt att så många demokratiska organisationer ställer sig bakom Stoppa mathen-kampanjen eftersom man därmed kommer att legitimera våldstendser. Visst är det rätt att kräva en bojkott men när Malmö fritidsnämnd i demokratisk ordning upplåtit sina anläggningar är det bara dumt att protestera på själva speldagen. Risken är uppenbar att man legitimerar våldshandlingar. Därmed ger man eldunderstöd för att tidningar som Svenskan ska kunna skriva i termer som "tennishuliganer" vilket självklart inte är relevant. Huliganer är busar som går på idrottsengagemang och lever rövare före, under och efter matchen. Den som protesterar mot en Davis Cup-turnering vill lyfta ljuset på staten Israels aggressioner.

Sedan 12:53 igår finns en text på Wikipedias Davis Cup-artikel som inte är helt objektiv. Jag undrar hur länge den kommer att få stå kvar. Texten lyder:
Stora demonstrationer förväntas den 7 mars. Samlingen stortorget kl 11. Eftersom inga röster har höjts om bojkott av några andra länder som betydligt värre bryter mot mänskliga rättigheter och har betydligt mer blod på sina händer - t ex Kina - så är bojkotten p g a sin totala frånvaro av konsekvens närmast att betrakta som en traditionell anti-semitisk demonstration.
Sydsvenskans ledare den 20 februari

Bloggar om ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Israel har behandlat problemet med bosättningar illa. Jag tänker på de "superreligiösa" somliksom i övriga religioner tar alla chanser att dominera. På andra sidan i det
muslimdominerade området förekommer
samma "superreligion". Svårt att skilja på religion och politik.
FN & EU kanske skulle beordra time-out och nollställa scenariot.
Under tiden kan Israel-Sverigematchen spelas inför fulla läktare i Malmö.
Som Israelvän kan man ibland behöva se myntets båda sidor.
Förintelseskulden har vi inte reglerat ännu men den får inte begagnas som historisk legitimitet
för någon. Då får vi kanske börja i Egypten med han som skrek så in i vassen.