2009-12-09

Björklund och många med honom ser inte de fattiga

Dagens Nyheters pappersedition skriver att den nya skollagen ska göra det möjligt för skolorna att låta föräldrarna betala frivilliga avgifter. Det kan handla om till exempel skolresor och i artikeln berättas om Eriksdalsskolan på söder där föräldrarna betalar separat till att fräscha upp toaletter och köpa lekutrustning.

Detta är en mycket tragisk utveckling och tidningen frågar fem privatpersoner varav två som tycker att förändringen är bra. En 51-årig sjuksköterska säger att man nog måste betala för att barnen ska få ha roligt och en 55-årig polis tycker att det är helt okej om man "vill göra något roligt" som ligger utanför skolans ekonomiska ramar.

Tänk ett så tragiskt och känslokallt förslag från regeringen. Man vill inte se och saknar förmågan att känna empatiskt inför det faktum att vi har många fattiga, att fattiga ofta känner skam och att vi sannolikt kommer att få fler fattiga.

Vem är den ensamstående utförsäkrade mamma som ställer sig upp på föräldramötet och protesterar?

Det är farligt när vi som har det bra skapar regler som utgår ifrån våra egna ekonomiska premisser. Betala skatt vill vi inte men att tvinga på fattiga människor "frivilla" avgifter är helt okej. SIC!

Bloggar om , ,

2 kommentarer:

Maja sa...

Jag brukar ta på mig hundhuvudet ibland och faktiskt beskriva situationer utifrån min egen plats i den, men man blir bara en enfant terrible som talar i egen sak i andras ögon. En fattig mamma på ett föräldramöte blir en pinsamhet. I kyrkan på en dyr kurs jag gick en gång sa en fattig mamma att det behövts ett mirakel för att hon skulle kunna gå den, och menat att de måste sänka kostnaden, men allt den övre medelklassen som beslutade i saken - såna som du - hörde var att det skett ett mirakel. Det tyckte de var fint och log så vackert.

Leif Ekstedt sa...

Man kan ju tänka sig,att inte ta ut avgifter av föräldrar.Redan i St.Görans samrealskola vid Fridhemsplan samlade eleverna ihop pengar för att resa till Blekinge.
Vi hade en revy som fyllde aulan ganska bra. Men det förekom även då,att vi skulle betala en summa som jag fattar ganska beskedlig.
Vi hade nog råd men valet ställdes mellan att resa och något annat,som jag hade nytta av. Valet
blev,att stanna hemma. Men det hade varit roligt,att jobba med revyn. Jag råkade ut för att få välja. Men som sagt skolorna bör väl ha en budgetmöjlighet för mindre kostnader i samband med utbildning utanför skolans lokaler.