2009-12-20

En 60-talist - ÄNTLIGEN


Bild: För några veckor sedan satt jag på tunnelbanan mittemot akademiledamoten och innehavaren av stol nr 14 - poeten och dramatikern Kristina Lugn. Eftersom jag inte är någon paparazzi fotograferade jag stolen hon suttit på när hon lämnat vagnen. :)
Idag på Svenska Akademiens högtidsdag får Svenska Akademien en ny ledamot - den första sextiotalisten. Lotta Lotass. Vi utbrister - ÄNTLIGEN.
SvD intervjuar doktor Lotta Lotass och jag har tidigare givit uttryck för att det är tråkigt att man överger traditionen att ha en jurist på stol nummer 1? Men egentligen är det ingen lång tradition. Den förste juristen på stol nummer ett var utrikesministerns farfars far Carl Bildt som tillträdde 1901. Och i ärlighetens namn hade han nog en karriär som mer präglades av diplomatens än juristens.

När det gäller Lotta Lotass skulle man kunna tro att Horace Engdahl, Katarina Frostensson och de andra hemfallit åt någon form av marknadsföringstänkande? Från och med i dag inleds listan av ledamöter med det poetiska och vackra namnet Lotta Lotass. Det är ju sympatiskt tilldragande och iögonfallande.

Hennes företrädare hette Sten Rudholm, Sture Petrén, Birger Ekeberg, Birger Wedberg, Carl Bildt, Hans Forsell, Anders Fryxell, Johan Olof Wallin, Nils Philip Gyldenstolpe och Andreas Johan von Höpken. Stora män men med kantiga namn.

Lotta Lotass har dock minst två saker gemensamt med sin företrädare ärkebiskopen Johan Olof Wallin som avled 1839. De är båda från Dalarna och de bärs av en tro. I intervjun säger Lotta Lotass att hennes tro är väldigt viktig och att den är en grund i henne och därmed också en grund i det jag skriver. Svenskan konstaterar vidare att Lotta Lotass har funnit sin tro i vuxen ålder och att tron för henne är ett rum att vistas i.

För övrigt ger Svenskans Agneta Lagercrantz idag också en intressant, fascinerande och sann bild av Svenska kyrkan år 2009. Fascinerande bilder och möten i Kista församling, Allhelgonakyrkan i Katarina församling och Saltsjöbadens församling.

SvD, Kyrkans nya roll
SvD, Redo för stol nr 1 , Dagen

Bloggar om , ,

Inga kommentarer: