2009-12-27

Huvudbonaden är viktig

Jag gillar inte röda öron. Överhuvudtaget ska man klä sig på rätt sätt när det är kallt ute. Basker är ingen bra huvudbonad vid minus 6 grader och man anar att fåfängan ibland tar över klokheten och omsorgen om enskilda soldater.
Idag var jag på Ytttre Borggården och kollade på- och avgående vakt ur Amf1 ifrån Haninge. Kylan bet som den kan göra i Stockholm och jag led med soldaterna som hade sina vanliga baskrar - Baskermössa mellangrön. Öronen på soldaterna liknade i färgen mer Försvarsmusikcentrums högröda basker än vanlig hud.

Enligt Försvarsmaktens uniformsbestämmelser, som alldeles nyss kom i ny upplaga, gäller att vid tjänst med trupp utgör gällande beredskapsgrad, verksamhet och väderlek grund för chef/förmans beslut om lättnader i, respektive förstärkning av klädseln. Basker är möjligen tufft men det är inget vinterplagg. Passar bättre när man läppjar en calvados en vårkväll i södra Frankrike.

På vägen hem dirigerade två polismän trafik på motorvägen. Den ene polismannen var barhuvud vilket är korkat. Den andre polismannen hade en neutral toppluva som mitt skarpa öga observerade som han köpt i en låda på OK. Det var definitivt inte polisens mössa m/04. En toppluva som löjligt nog bara får bäras av insatsstyrkor och samverkande hundförare efter beslut av insatschef/motsvarande. Trafikdirigering kan inte heller säga utgöra så kallat uppdrag i svårframkomlig terräng och det är definitivt inte frågan om att uppdragets art är sådant, att minskad synlighet eftersträvas.

Polisen har en vintermössa som få poliser vill bära. Den är otymplig och 70-talsaktig. En fleecemössa har utlovats men den verkar inte ha kommit. Att poliser inte får bära toppluva annat än under mycket speciella förhållanden verkar lite löjligt.

Jag får ha vilken mössa jag vill på jobbet. Det är bra.

3 kommentarer:

Bengt Muten sa...

När slutade högvakten med hjälm? Den hade ju fördelen att mycket kunde gömmas under.

Per Westberg sa...

Hej Bengt
Jag tror att den där vita hjälmen är helt borta. Nu för tiden har i princip alla förband basker i olika färger. Det har hänt mycket sedan Du lämnade landet och Flygvapnets reserv. Numera finns knappast några förband kvar. När det gäller Flygvapnet tror jag det bara är Luftstridsskolan i Uppsala som går högvakt.

Däremot finns det de om bär hjälm modell ä.

Lars sa...

Jag tror tyvärr att det här är ett utslag av Amf1:s ökända machoidioter till befäl. När jag själv gick högvakt (representerandes flygvapnet) tog vi emellanåt på oss den förvisso ohyggligt fula, men reglementsenliga och varma vintermössan som hör till uniform m/87. Amfibiesoldaterna vi några gånger löste av/blev avlösta av hade dock envist basker på huvudet. Dessutom bar de mig veterligen aldrig den halsduk som hör till kappan (den tunga, varma vinterrocken).

Priset togs den gången då vi som pågående vakt kom i kappa och amfibiestyrkan som ställde upp för att bli avlösta ställde upp i enbart vapenrock (vanlig kavaj). I början av Januari. Ridå.

I sammanhanget kan nämnas att det förband som fortfarande bär hjälm på högvakten (m/ä), d v s Livgardet (som ju för övrigt är det förband som svarar för överlägset flest högvaktsdygn) även har en stilig vit pälsmössa som de använder när temperaturen så kräver.