2009-12-12

Salems kommun är ute och cyklar


Just nu avhålls den så kallade Salemmarschen där nazister tågar från Rönninge station till korsningen Säbytorgsvägen/Storskogsvägen i Salem. Bakgrunden till denna årliga manifestation som är en plåga för Salemborna är ett mord på en nynazist år 2000.

2007 beklagade jag mig över medias stora intresse och skrev blogginlägget - Tig ihjäl skiten. Det är ju uppenbart att den mediala uppmärksamheten triggar både nazister att sluta upp liksom motdemonstranter som inte sällan har våld på agendan.

2008 var polisen nöjd med sin kommendering och allt förlöpte utan allvarligare tillbud. Det är värt att notera att media då, liksom i år var föredömligt återhållsamma kring rapporteringen av förberedelserna.

Men tyvärr är inte alla återhållsamma. Kommunstyrelsens moderate ordförande Lennart Kalderén agerar i år liksom tidigare år på ett anmärkningsvärt sett. Sannolikt vill han utnyttja situationen för att synas i media och ge intrycket att vara en handlingskraftig person. Som vanligt kritiserar han polisens tillståndsgivning och drar sig inte för att överklaga beslutet och begära inhibition. Någon gång borde Salems kommun inse att man aldrig anför skäl som motiverar vare sig inhibition eller ändring av polisens beslut. Risken är uppenbar att kommunens agerande bedöms som rättshaveri.

Det är viktigt att vårt demokratiska samhälle visar sin goda sida och värnar demonstrationsfriheten. Sannolikt är det ett av de bästa sätten att möta odemokratiska krafter. Polisen kan endast neka tillstånd om det är nödvändigt med hänsyn till ordning och säkerhet vid och i anslutning till sammankomsten eller med hänsyn till trafiken. Ett avslag sker bara i yttersta nödfall. Polisen har genom åren visat att man klarar sin uppgift.

Det är då egendomligt att Salems kommun agerar som man gör. Om de också hade förmåga att tiga ihjäl skiten skulle säkert dessa demonstrationer upphöra.

I stället använder Kalderén i år Newsmill för att upprepa sitt budskap med kritik över demonstrationsfriheten. Frågan inställer sig. Gynnas verkligen Salemborna av sin kommunstyrelseordförandes ageranden. När media tiger ihjäl skiten, polisen satsar på ett kommunikativt förhållningssätt och prioriterar dialog, då agerar Kalderén tvärt emot.

Smålandsposten, ledare
Newsmill, Salem visar att demonstrationsfriheten har gått för långt
DN, DN, SvD, GP, DN

Läs även andra bloggares åsikter om ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bra kommentar. Jag har inte varit en av förespråkarna av att tiga ihjäl spektaklet men nu när både media och kommunen ges chansen så pladdrar de på i samma takt som förut. De borde åtminstone vara konsekventa.

Motdemonstranterna har valt att hålla sig borta i år. Då kanske DN kan hålla sig borta från att sälja lösnummer på nazistfrossa.

Anonym sa...

Motdemonstranterna är väl ner i Köpenhamn och slåss istället år.
ks

Per Westberg sa...

Men polisen trodde inte de hade råd att åka dit.

Illwill sa...

Nämen vad konstigt, träskvänstern dök inte upp och...

"Inte varit någon tillstymmelse till bråk"

Flera hundra "nazister" som hyllar ett pojke som blev brutalt mördad av ett invandrargäng och samtidigt försöker uppmärksamma det svenskfientliga våldet, och så länge träskvänstern inte är där så är det en lugn affär. Konstigt...hade man lyssnat på PK-idioterna (inkl bloggägaren) så skulle man ju tro att "nazisterna" var de som bråkade.

Vad är det så fel med att hylla mördade svenskar, och försöka undvika att det händer igen förresten? Om något så är det väl något som borde ses som positivt och något våra förrädare till politiker borde syssla med?

Anonym sa...

När vänstern och "demokratiförsvararna" är i Köpenhamn och krossar sönder staden, så löper demonstrationen lugnt och fint i Salem. "Nazisterna" beter sig städat och högaktningsfullt i Salem. Fråga köpenhamnborna vad de tycker om PK-maffian efter att de har lämnat glassplitter efter sig...

Anonym sa...

Det bästa vore ju om Salems Kommun anordnade något slags helt orelaterat jippo som går över den här dagen och helt ignorerar demonstrationerna. På så vis flyttas mediefokus och fokus från invånarna på jippot istället, och nazisterna blir lessna som tvingas gråta ut bland festande Salembor.

Oavsett om föräldrarna till den mördade är nazister eller ej så tycker man ju att det är förbaskat pinsamt att varje år tvingas in i det här. Skulle min sons namn användas för en liknande fars skulle jag stämma röven av dem.

Per Westberg sa...

Det är bra att det är lugnt. Så har det inte alltid varit oavsett närvaro av vänsterbusar.

Att den mördade var bördig ett främmande land är också värt en tanke. Men det tycks många ha missat.

Hade Daniel fått leva är jag övertygad om att han idag stått upp för frihet och människovärde.

Franz sa...

Att bloggaren själv använder sig av medias favorit fras "nazister" visar tydligt att även han är ute och cyklar. Kom till Salem nästa år och peka ut dessa nazister för mig, jag må se ovanligt bra för att vara blind då jag inte har sett skymten av några nazister där under de åren jag själv gått med i tåget.

Utbult sa...

Citationstecken är mina egna men finner din andemening något i form "Vi MÅSTE tysta det rådande skeende till varje pris!"

En sann "demokrat" har talat.

Men men. Det räcker för en män´sko-kännare att ta sig en titt på dina glasögon för att komma under fund med vad DU är för en person, om vi nu måste kategorisera.

Föresten synd att inte fler Svenskar tågade i Salem i år. Det är ju en antivålds rörelse.

Anonym sa...

Jag tänkte åka dit och gå fackeltåg mot etniskt våld mot svenskar. Är det nazism så bör artikelförfattaren börja läsa om nazismen igen eller söka på wikipedia.

Anonym sa...

"ett mord på en nynazist år 2000".
Det var en 17-årig pojke, föga (om ens överhuvudtaget) aktiv i nationalsocialism och inte ens gammal nog att rösta.

Anonym sa...

Det är INTE bra att det är lugnt. Lugn, dvs frånvaro av motreaktion på nazistiska marscher, ger nazisterna det utrymme de behöver. Deras intresse är att få paradera, att få visa upp sig som sitt kommande nazisamhälles blivande nya ordningsmakt. Att låta nazister hållas är historiskt bevisat ingen väg till framgång. Att låta nazister hållas, att ge dem det de vill ha ökar deras aptit. Kalderén visar med sin artikel att han inte är en Chamberlain 1938. Skärpning läs historia!