2009-12-30

Rätt att döma för ringa misshandel

En 70-årig man har örfilat en 13-årig buspojke som möjligen ska åsättas epitetet marodör. För detta döms mannen till 30 dagsböter för ringa misshandel. Inget konstigt i det. Skitungar som förstör och kallar en hedersman för gubbdjävel kan inte ursäktas för sitt beteende men samtidigt är det oacceptabelt att spöa upp någon annan. Kroppsliga bestraffningar är fullständigt oacceptabelt och primitivt.

Men mest egendomligt är nog att flera tidningar i sina referat som genomgående anger att mannen dömts för misshandel. I själva verket har han dock dömts för ringa misshandel.

Ringa misshandel kan ge böter eller fängelse i högst två år. För misshandel av normalgraden finns inte böter i straffskalan och där kan brottet ge fängelse i upp till två år. Den 70-årige mannen borde vara nöjd med sin dom för det är ju helt orimligt att man tar sig rätten att slå någon annan. 30 dagsböter är ju inte särskilt mycket men möjligen hade man kunnat stanna vid penningböter.

Penningböter 1000 kronor, ringa misshandel, fick till exempel en 35 årig kvinna i Malmö som vid ett tillfälle slagit sin nioårige son ett flertal gånger i låren och i gumpen med en stekspade som tillhygge. Pojken drabbades av smärta och fick blåmärken. Högsta domstolen tog bland annat hänsyn till att kvinnan vid tillfället var sjuk och orolig för att mista sin anställning. (NJA 2003 s 537)

Aftonbladet, SvD, DN

Bloggar om

5 kommentarer:

Johan sa...

Jag håller i grunden med dig. Våld är oacceptabelt. Men det hade varit trevligt att få höra hur du tycker mannen borde löst situationen?

Per Westberg sa...

Nu tycker jag att mannen på många sätt verkar vara ganska förnuftig. Han erkänner ju till exempel brott och det är naturligt att man när man åtalas och döms inte accepterar det.
Tyvärr tror jag han upplevde sig vara i en omöjlig situtation och att man haft kontakt med både socialtjänst och polis. Men det är ju givetvis där man ska agera.

Och är det så att dessa barn gör sig skyldiga till brott där fängelse ingår i straffskalan ska han gripa dem för att lämna över dem till polis. Det får man ju faktiskt göra även om de inte är straffmyndiga. Men om de härjar och kallar mig för gubbdjävel så får man nog bita ihop. Men roligt är det inte.

arthur sa...

Ronald Fasth i Värnamo finns det nog bara en av. Jag har skickat ett tack-kort till honom för hans bidrag till att uppfostra ungdomen. Blir det inte fler örfilar till de barn som förtjänar dem kommer det elände vi befinner oss i bara ytterligare förvärras.

Att föräldrarna var omdömeslösa nog att låta det lilla odjuret gå till domstol visar bara att de inte bör tillåtas behålla vårdnaden. Förvildade barn växer upp till allmänskadliga vuxna.

Per Westberg sa...

Arthur
"Lite stryk" har aldrig skadat någon. Det är en devis vi sett motbevisas åtskilliga gånger.
Möjligen har du missat att det föreligger åtalsplikt för en åklagare när det gäller misshandel. Det är altså inget en förälder kan disponera.

Kanske borde du läsa på lite bättre.

Men det var trevligt att du skickat ett kort till Ronald. Jag tycker att han verkar bra. Det är roligt med människor som engagerar sig i att jobba frivviligt i Folkets park för att andra ska kunna ha roligt.

Anonym sa...

Du vet inte vad du talar om. Vad hade blivit om han hade gripit ungen. Då hade han säkert fått fängelse, påhejat av såna typer som dig.

FredrikN