2009-12-23

Bränn ansökningar om att sätta upp julbocken


Bocken i Gävle har återigen brunnit. Nu är det väl ändå dags att upphöra med denna löjliga tradition. Men man anar att kommunen och köpmännen tycker att det är bra att Gävle i alla fall en gång om året får uppmärksamhet. Men samtidigt äventyrar man säkerheten för Gävleborna i och med att en insats från Räddningtjänsten de facto minskar beredskapen om andra bränder och olyckor händer samtidigt.
Så kan vi återigen konstatera att julbocken i Gävle brunnit. Residensstaden vid Gavleåns mynning får sin årliga uppmärksamhet.
-Den var helt övertänd, jag tror till och med att huvudet hade fallit av när de kom fram, säger räddningstjänstens vaktahavande befäl till Gefle Dagblad.

Vad konungens befallningshavande i Gävle har för syn på saken lär vi inte få veta eftersom hon numera bara verkar var känd som svärmor till Tiger Woods. Inte som förutvarande statsråd hos Göran Persson och som landshövding i Gävleborgs län.
De flesta tycker nog att detta är väldigt roligt och vad än Gävles politiker och köpmän säger vet alla att en brinnande bok är det alla önskar sig.
Bockkommitténs presstaleskvinna, Anna Östman, säger till Arbetarbladet att det är förbjudet att vistas innanför gärdesgården och att det kan vara farligt. Hon tyckte att detta var en väldigt vacker bock men man anar krokodiltårar. Man ska givetvis inte bryta avspärrningar men om det till och med är farligt borde arrangörerna inte minst på den grunden överväga att sluta med traditionen.
Men egentligen är det allvarligare än så. Om det år efter år skapas någon form av hjältegloria när man gör sig skyldig till brottet grov skadegörelse är det sjukt. Det är inte sunt att kommunen medverkar i en sådan cirkus. Man skickar helt enkelt fel signaler.
Vad värre är att Räddningstjänstens resurser används för att dämpa och minska risken för spridning av en eldsvåda som i princip är förutbestämt. När en utryckningsstyrka ägnar sig åt detta minskar beredskapen vid andra insatser som skulle kunna tima.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ditt förslag borde omgående genomföras av därför avsedd kommunal församling. Kanske rent av i kyrkofullmäktige f.v.b.

Per Westberg sa...

Javisst men julbockar är en hednisk grej och inget för kyrkofullmäktige.

Leif Ekstedt sa...

Vi får väl hoppas ,att ingen församling har föranstaltat branden.
De kanske är där kärnan ligger?

Jonas sa...

Det är knappast någon säkerhet som äventyras. Om det kommer ett "riktigt" larm kan man nog låta bocken brinna ned, och åka och släcka vad det nu är som brinner.

Och Räddningstjänsten gör lite halvonödiga saker hela tiden, det är liksom inget man inte räknar med.

Per Westberg sa...

Att beredskapen minskar när räddningstjänsten gör en insats är nog ovedersägligt. Utryckningsberdskapen är något mindre och materialen är inte komplett. Man måste till exempel fylla på vatten, återställa och komplettera material.
Att räddningstjänsten i Gävle klara att prioritera är jag övertygad om. Men att år ut och år in bygga en bock som man vet kommer att fordra en akut räddningsinsats är dumhet.