2009-12-24

Gamla farbröder i glasögon ska inte vara livvakter


Bild: Påvens Victorinox-Duo-Sets
Jag läser att påven knuffats omkull i samband med midnattsmässan i Peterskyrkan. För ett par veckor sedan utsattes premiärminister Berlusconi för en attack och skadades. Nog blir man lite förvånad när man ser att påvens livvakter är farbröder med läsglasögon. Angrepp mot officiella företrädare för kyrkor eller samhällsinistitutioner är inte bara angrepp mot deras person.

Hur står det egentligen till med personskyddet eller är det rent av så att det inte går att åstadkomma ett ordentligt skydd i folkmassor? Kanske en slump att dessa händelser timar i samma land under i stort sett liknande omständigheter.
Premiärministern skyddas av några av Italiens otaliga polisstyrkor och det är välkänt att statspolis, finanspolis, den kommunala polisen och karabinjärer inte alltid har helt lätt i sin samverkan.
Schweizergardet och Vatikanpolisen (Corpo della Gendarmeria dello Stato della Città del Vaticano) svarar för påvens personskydd. För att komma in i Peterskyrkan måste man passera metalldetektorer men väl inne i kyrkan är det en relativt öppen miljö.
Schweizergardet består av schweiziska medborgare som bekänner sig till den romersk-katolska tron. Nyrekryterade gardister måste vara män mellan 19 och 30 år gammal som är minst 174 cm långa. De ska vid rekryteringen vara ogifta och ha avlagt yrkesexamen eller studentexamen.
Schweizergardet har rekryteringsproblem och sådana brukar gå ut över kvaliteten. Kvinnor tillåter man inte och det är nog ganska korkat. Inte heller Vatikanpolisen är öppen för kvinnor.

Schweizergardet har tre motiv för att att inte öppna tjänsten för kvinnor.

1. Schweizergardisterna har sitt logi i dubbel eller trebäddsrum (Kan inte två kvinnor bo i samma rum då?) I början av karriären bor man på stora logement (Jaha och så är det i många militära förband världen över där män och kvinnor tjänstgör).
2. Kamratskapen som utvecklas mellan unga ogifta män ska inte undervärderas (Men den ska säkert inte överdrivas. Möjligen anar jag att det kan ha negativa konsekvenser).
3. En tvåkönad kår är inte lämplig för Schweizergardets uppgift och gemenskap (När argumenten tryter).

Påven lär behöva öppna för kvinnor i Schweizergardet snart. Det kan komma att krävas inte minst genom att man har vissa rekryteringsproblem. I den scheweiziska försvarsmakten är mönstring för kvinnor öppen och alla befattningar är öppna för båda könen.

Att skydda påven duger inte kvinnor till. Ack ja. Vatikanen förvånar. Man kan inte hålla fast vid ålderdomliga traditioner.
BBC uppger att kvinnan som överföll påven är identisk med en kvinna som vid förra julnattsmässan försökte attackera påven.

SvD, DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Dagen


Bloggar om ,

12 kommentarer:

Bengt O. sa...

Du upprepar dig litet ;-) Tydligen hände exakt samma sak förra året dock md mindre konsekvenser. (En fransk kardinal bröt tydligen benet vid händelsen igår.) Man spekulerar nu i att det kan ha varit samma kvinna båda gångerna.

God fortsättning också!

Per Westberg sa...

Tack Bengt
Det blev lite mycket klippa och klistra sent på natten.

Att en 87-årig man bryter lårbenet är inte bra.
God fortsättning.

Söderstories sa...

Jag prövade att tänka utanför boxen ytterligare, och har här ett annat förslag på hur de skulle kunna göra om de promt vill ha män som vakter. Bara ett förslag..: Söderberättelser

God fortsättning!

Anonym sa...

Jag har inget emot att Schweizergardet och Vatikanpolisen. Men jag ser inget problem med detta. Vi svenskar ska vara så Traditionsbrytande att vi snart inte har traditioner kvar.
När ska kvinnor få stå i kö till herrtoaletterna i Sverige? När ska män lära sig att sitta som kvinnor när de urinerar på allmänna toaletter? När ska det bli allmän värnplikt för kvinnor? När ska tomten bytas ut till tomtinnan? :)När ska klockan byta genus, från Fröken Ur till Herr Ur?
När ska flickorna på TV2 bytas ut till pojkar? När ska Fi få manlig partiledare (vem säger att det måste vara en kvinna?).

..."Men", kanske ni säger "det här är ju traditioner! Sånt kan vi ju inte ändra på!?"
Ja, men Schweizergardet och Vatikanpolisen också traditioner och av tradition män.

Anonym sa...

"Nog blir man lite förvånad när man ser att påvens livvakter är farbröder med läsglasögon"- dem du syftar på var präster, inte livvakter. Jag har sett vakterna i vatikanen, och tro mig det är inga gubbar.

god fortsättning

Per Westberg sa...

Präster som deltar i midnattsmässan brukar nog inte vara klädd i svart kostym. Tre av de fem livvakter som syns på denna film är definitivt ganska annorlunda i fysionomi jämfört med andra livvakter man ser. http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/8430406.stm

Traditioner är trevligt. Men om man kräver bekännande troende och ogifta schweiziska män som ska bo på logement kan man få problem med utrvalet. Liknande gäller Vatikanpolisen även om de ska vara italienare och kan lämna logementen tidigare. Vissa traditioner är bara dumma. De brukar upphöra förr eller senare. Jämställdhet är inte bara erkännande av mänskliga rättigheter det är gott management också.

Johnnie sa...

Att påstå att Schweizergardet har rekryteringsproblem är felaktigt, det är t o m så att de varje år tackar nej till ett antal människor - trots att man inte gör någon reklam i Schweiz för möjligheten att tjäna kyrkan.

Per Westberg sa...

Johnnie
Ett militärt elitförband som inte tackar nej till vissa rekryter skulle ha gigantiska problem.
Det är intressant att du påstår att påståendet om rekryteringsproblem är felaktigt. Överste Anrgi chef för gardet har nog en annan uppfattning. Han är klok och kan tänka sig att öppna för kvinnor. Man har de senaste åren tvingats förändra grundkraven på rekryterna. Det är ett ovedersägligt faktum. http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article6228947.ece
Läs även:

http://www.catholicculture.org/news/features/index.cfm?recnum=39704

Johnnie sa...

Vad tycker du att texten från 2005 på catholicculture.org har med saken att skaffa?

Jag har talat med såväl schweizisk arméöverste som gardeskommendantens assistent, och de förmedlar bägge en helt annat bild än den du har gjort dig.

Den fixa idé du har om hur förträffligt det vore med kvinnliga gardister är typisk för västliga kulturradikaler och provinsiella svenskar. Det är förstås inte så att man i Schweizergardet går och hoppas på fler fruntimmer i barackerna, däremot var överste Anrig onödigt generös ställd inför reporterns fråga.

Det enda som tycks intressera gammedier (och dig?) ang. Schweizergardet, är just hypotesen om kvinnor i rustning. En trist fetisch och brist på genuin nyfikenhet, säger jag.

Per Westberg sa...

Vadan dessa utfall och plöstliga kontakter med "schweizisk arméöverste". Sådana blir alltid enkalre när man är anonym.
Och "gardeskommandantens assistent" till och med. Intressant med den schweiziska översten förresten. Överste Anrig är ju bara kapten i Schweiz och därmed underställd den okända översten.

För mig återstår att konstatera att det inte bara är jämställdhetsträvanden som är orsaken till att de flesta av västvärldens poliskårer och försvarmakter. Rekryteringsbasen breddas och man får bättre kompetens. Förmågan att effektivt utföra uppgiften är också något som belagts i både forskning kring taktik och management.

Per Westberg sa...

Jag undrar om dessa uttalanden, förvisso med sju år på nacken, från förrförre chefen för Schweizergardet, överste Pius Segmüller, slår den anonyme skribentens anonyma källor a lá snickesnack:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,250002,00.html

Förmodligen inte. Tänk att detta ämne kunde beröra så mycket.
Hoppas nu att inte överfallet på påven går ut över hans förmåga att närma sig folket fysiskt.

Mimi sa...

Kasta inte sten när du själv bor i ett glashus!

Här i Sverige så stoltserar man med att man bor i världens mest jämställda land fastän det knappt finns några kvinnliga professorer inom universitetssektorn. Man ser ner på andra länder där jämställdheten faktiskt är högre än här och försöker trycka ner dem. Exempelvis så har Italien fler kvinnliga proffesorer än Sverige! Vad säger det om er?? Ni som är så "jämställda".

Sverige är inte så bra och jämställt jämfört med andra länder..det är bara ett propaganda som ni kör med för att få er själva att må bättre genom att trycka ner andra.. Du borde skämmas över din högmod!