2009-12-26

Jesus captchade på julnatten

En mystisk captchure dök upp på datorns skärm natten till juldagen.
Captcha gör vi Facebookanvändare och bloggare varje dag även om vi inte riktigt tagit till oss termen. Captcha kommer från engelskans fånga och är egentligen tänkt som en fälla för robotar som busar på internet. När vi ska logga in på webbaserade e-postfunktioner eller publicera kommentarer till blogginlägg ombeds vi skriva in text från en lite otydlig bild.

Som människor klarar vi det men robotar går bet. Vi höjer alltså säkerheten. Oftast är det obegripliga, till synes slumpvisa ord eller siffror.

På natten till juldagen fick jag anledning att fundera på hur dessa captchure genereras. Klockan 02:15 natten till juldagen kom ett tecken som var omisskännligt - believed Kristi

Bloggar om , , , ,

4 kommentarer:

Carina Etander Rimborg sa...

=0) Halleluja!

Karin Öhagen och Angelica Karlsson sa...

Ja, Halleluja!

Per Westberg sa...

Idag nyårsdagen kom meddelandet "Alabama snowbelt"

Emil Vikström sa...

Fler och fler CAPTCHor görs ju med riktiga ord för att det ska bli lättare för människor att se rätt. En vanlig CAPTCHA-lösning vid namn reCAPTCHA (http://recaptcha.net/) har till och med gjort sig känd genom att använda två ord varav bara det ena är känt av datorn, det andra är ett ord som är inläst från en bok men som datorn inte kunnat identifiera ordenligt. På så sätt används mänsklig hjälp för att översätta inskannade texter.

Det är möjligt att Facebook också hämtar sina ord från färdiga texter för att i viss mån kunna få ord som hör ihop med varandra, eller så kanske de till och med har ett avtal med reCAPTCHA.