2006-10-17

Antje Jackelén ny biskop i Lund


Antje Jackelén efterträder Christina Odenberg som biskop i Lunds stift i vår. Detta står klar efter val i Lunds stift i dag. Antje blir den första biskop som utnämns efter att ha segrat i första valomgången.

En professor
Antjé Jackelén är professor i systematisk teologi/naturvetenskap och religion vid Lutheran School of Theology i Chicago (LSTC), USA. Antjé arbetar både med prästutbildning och med internationell forskarutbildning.

Antje Jackelén är också direktor för Zygon Center for Religion and Science (ZCRS) som sysslar med forskning, undervisning och offentlighetsarbete i frågor som rör dialogen mellan naturvetenskap och religion. Arbetet vänder sig till naturvetare och olika religiösa samfund, främst kristna, muslimska och judiska.

Kommentar
Det är bra att en kvinna efterträder en annan kvinna som biskop. Detta bådar gott för framtiden. Självklart är det roligt att ytterligare en aktiv forskare och universitetslärare tar säte i biskopskollegiet. Att Antje arbetat med frågor som rör dialogen mellan naturveteskap och religion bådar gott för det intellektuella samtalet och religionsdialogen. Biskopssätet i Lund torde vara en utmärkt plats för detta samtal.

Valresultatet blev:
Antje Jackelén - 52 %
Håkan E Wilhelmsson - 28 %
Gudrun Erlanson - 10 %
Göran Wrangö Callmer - 8 %
Ingegerd Sjölin - 1 %

Eftersom Antje Jackelén fick över hälften av rösterna i första omgången behövs ingen ny omröstning.

Kyrkans Tidning intervjuar Antje Jackelén
Sydsvenskan

Foto: Lunds stift

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: