2006-10-26

Lena Adelsohn Liljeroth och hörselskadade

Vad bra att den nya kulturministern Lena Adelsohn berättar om sin hörselskada. Hon kan säkert öka medvetenheten om funktionshinder i allmänhet och hörselskador i synnerhet.

1985–91 var den svårt synskadade Bengt Lindkvis biträdande socialminister och han utförde en imponerade genom att visa att man som riksdagsman och statsråd kan klara av inläsningar med hjälpmedel

Bikupa, nej tack
Hörselskadade är en grupp som vi andra ofta omedvetet diskriminerar. Kunskapen om detta funktionshinder är liten och oftast syns inte handikappet. När vi på våra arbetsplatser och i våra utbildningssammanhang använder den s.k. bikupan är det stor risk att vi utestänger de som har hörselproblem. Många med hörselnedsättning kan i en bullrande eller sorlande ljudmiljö inte urskilja enstaka röster.

Använd ljudanläggning
När man föreläser skall man alltid använda ljudanläggning med hörselslinga. Men hur många gånger sätter inte de hörande upp regelverket. -Hör ni vad jag säger? JA ropar alla med god hörsel och självklart tystnar den hörselskadade. På goda grunder kan vi utgå ifrån att det i alla auditorier finns personer med hörselnedsättningar. De skall inte behöva ge sig til känna. Det är diskriminerande.

Ranelid
Björn Ranelid skriver på Expressen Kultur på sitt intensiva sätt om hörselskador.

Hörselskadades Riksförbund

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: