2006-10-06

Målarmästarna i Bankeryd

Nedan följer en form av pekoral. Min text får en komisk effekt genom sista styckets banalitet och min ansträngning att göra en skarp analys an regeringsförklaringen. Men jag försvarar mig med att ha Grönköpings Veckoblad som husorgan.

Överenskommelser och konferenser namnges ofta efter orter. Det är ett sätt att skapa känsla och uppmärksamhet för ett ämne och är sannolikt också ett bra minnesknep. Nu har en ny ort hamnat på kartan - Bankeryd i Jönköpings kommun.

Torekovsöverenskommelsen
Överenskommelsen om vårt statsskick träffades i Torekov och alla som har varit i Torekov känner saltstänk och ser Hallands Väderö framför sig när man hör namnet. Bilden av överenskommelsen blir bara positiv.

Saltsjöbaden
Saltsjöbadsandan som lade grunden för lugna förhållanden på svensk arbetsmarknad får många av oss att tänka på närheten till vatten och avkoppling på Wallenbergnas gamla fina hotell.

Schengen
På den luxemburgska sidan av gränsfloden Mosel ligger det lilla samhället Schengen. 1985 undertecknade Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike och Västtyskland det så kallade Schengenavtalet. Avtalet syftade till en avveckling av kontroller vid gränserna mellan de deltagande staterna, och avsikten var att påskynda en liknande utveckling inom EG. Schengenavtalet följdes 1990 av Schengenöverenskommelsen som innehåller bestämmelser om hur Schengenavtalet skall tillämpas i fråga om bl.a. polissamarbete, rättsligt samarbete, harmoniserad viseringspolitik samt enhetliga yttre gränskontroller.

Varje gång man snabbt passerar en gräns inom Schengensamarbetet får man positiva vibbar. Inget pass. Själv har jag ingått ett eget Schengenavtal med mina barn och naturligtvis ratificerade vi avtalet just i Schengen.

Bankeryd - Bankerydsuppgörelsen
Nu är det Bankeryd som gäller. Redan i andra stycket i dagens regeringsförklaring talar Reinfeldt om Bankeryd:
Allians för Sverige har vunnit väljarnas förtroende för att genomföra den
politik som lagts fast i Bankerydsuppgörelsen, i den gemensamma
ekonomiska politik som presenterades i Riksdagen i våras och i det politiska
program vi enades om i Alliansens valmanifest.

Kul att Bankeryd i Jönköpings kommun, på gränsen till Västergötland, har
kommit på kartan. Orten är annars mest känd för den omfattande penseltillverkningen. I dag finns fortfarande Anza AB med sina kvalitetspenslar.

Nu återstår att se om Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg när de besökte Hägglund i Bankeryd använde rätt verktyg. Färgen har de presenterat genom sin regeringsförklaring men när den skall appliceras fordras penslar, rullar, dynor, spacklar och skrapor. Och framförallt fordrar målare som vet att använda dem.

Den svenska ekonomin lär vara god så grundarbetet kanske redan är utfört. Skrapan och spackeln kanske inte behövs. Återstår att se om man kör med breda penslar för att snabbt måla om huset och återstår att se om regeringen faktiskt kommer att kunna enas om färgvalet. Det händer ju ibland att färgen ter sig annorlunda på väggen när den väl torkat. Om jag förstår regeringsförklaringen rätt har man inte heller tittat på grannarnas hus.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt kul skrivet, bajenbroder. ;-)

Mer av den varan, tack. :-=

Per Westberg sa...

Tänk om Alliansen möts på Kvarnen.