För några år sedan var det ramaskri varje år riksmötet skulle inledas. Många saknade riksdagens högtidliga öppnande och trampet från Karl XI drabanter. En tradition som fanns till 1974 då vi fick en ny regeringsform.
Kl. 14.06 idag intog talmannen och vice talmännen sina ordinarie platser på plenisalens podium. Talmannen bad HM Konungen att öppna riksmötet. Kungen talade till riksdagen och förklarade sedan riksmötet öppnat.
Öppnandet sker på ett värdigt och övligt sätt. Att något sker på ett övligt sätt innebär att det sker enligt ett rådande bruk eller efter en tradition. Tillställningen tar sin början i Storkyrkan och förgylls av att kungen och drottningen åker i kortege till Riksplan där talmannen tar emot. Självklart är öppnande något som är högtidligt.
Man skall inte behålla alla gamla ceremonier
Jag saknar inte uppsynen av drabanternas sämskskinnsrockar de blanka bröstharneskarna och de svarta kragstövlarna. Ekot av stampen på väg mot rikssalen kan jag vara utan. Jag vet ju att vi kan få se drabanter i andra sammanhang. Till exempel vid statsbesök.
Det är tråkigt att de som så ivrigt propagerade för de gamla tradtionerna inte insåg att dessa togs bort för att de var symboler för en annan tid. Man kan inte ha kvar symboler för något man valt att lägga bakom sig. Dessa kan man möjligen använda i rena uppvisningssammanhang.
Sanningen är ju den, att om kungen idag haft samma ställning som enligt den tidigare regeringsformen, hade folket ropat på republik. Nu valde vi att i Torekovsöverenskommelsen reformera statsmakten. Kungen är fortfarande statschef men har i det mesta ceremoniella och representativa plikter. Allt värdigt ett demokratsikt samhälle.
Riksmötets öppnande är starkt symboliskt
När kungen idag förklarade riksmötet öppnat gjorde han det som gäst hos folket. I stället för att riksdagen, som tidigare, skall knalla hem till kungen kommer kungen till folket. Då kan man inte behålla inslag som är starkt förknippade med tidigare ordningar. Att kungen kommer till folket tror jag verkligen stärker statschefens ställning.
Gustaf V valde 1907 att inte låta sig krönas. Han valde då bort en gammal stark och symbolladdad tradition. Naturligtvis gjorde han det för att markera en ny tid. Han var klarsynt nog att inse att kröningsceremonier och smörjelser hörde till det förgångna och en tid som inte skulle komma åter. Knappast heller en tid vi saknar med kungar som många gånger var enväldiga.
Hovet går bet på svåra skrivregler
Lustigt att hovet skriver riksmötet med versalt "R" på sin webbplats. Det heter faktiskt riksmötet med gemen inledningsbokstav. Skrivregler är inte så lätt.
Tack till kungen för att Du lyfte fram klimatfrågan i ditt tal.
Om fördelarna med konstitutionell monarki som styreskick har jag tidigare skrivit:
Nalin Pekgul vågar se klart på monarkin, 24 mars
Subtil kritik av monarkin, 30 april
Andra bloggar om: republik, monarki, politik
2006-10-03
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Alltså, jag har så svårt att förstå att du som i övrigt är en vettig människa kan förorda monarki. Jag kan inte komma på ett enda intellektuellt hederligt argument för, mer än att folket vill det. OCh det är iofs en vettig grund för hur ordningen ser ut idag, men knappast ett argument för en ideologisk hållning.
Att folket vill ha monarki är som du säger ett hederligt argument. Men monarkin är också en symbol för tradition i ordets rätta bemärkelse. Inte så att man skall bavara det man alltid haft utan att man skall ha en koppling till historien. En koppling som inte befläckas av politiskt käbbel.
Kungens valspråk "För Sverige i tiden" är genialt. Det skulle inte förvåna mig om det var Palme som kläckte idén.
Monarkin kan, utan att vara mer värd, stå över politiken. Det kan vi behöva. Särskilt i en tid då många känner oro för att politiker vill åstadkomma systemskiften som inte går att ångra.
Men monarkin är också bräcklig. Man kan inte som Gustaf V hålla borggårdstal mot småbönder och arbetare. Man kan inte heller låta prinsar och prinsessor leva rullan, använda droger och klä sig i naziuniformer. Men om man har en kungafamilj som beter sig hyggligt och dessutom bryr sig om människor som finns i utsatthet då är monarkin ett säkert kort.
Om kungen skall få riktiga poänger kring sitt miljöengagemang skall han givetvis säga att han säljer sina två Storebrocruisers och köpa segelbåt. För fin båt tycker jag kungen är värd. Kungliga familjen jobbar på ordentligt och offrar i princip sin frihet för sin uppgift. Då bör de kunna få kompensera sig.
Hejsan
Ett litet meddelande från Solidaritetsbloggen. Vi har nu startat upp en ny insamling, denna gången till BRIS, Barnens rätt i samhället.
Kolla in bloggen för mer information
http://delameddig.blogspot.com
mvh / Marcus
Farsan Baloo är alltid välkommen med sina utmaningar. Farsan Baloo håller sig nämligen till organisationer med 90-nummer. Då kan man vara ganska trygg att pengarna kommer fram.
Skicka en kommentar