2006-10-30

Riksantikvarien och Riksutställningar till Gotland

I dag har regeringen satt ned foten och klargjort att Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars flytt till Gotland blir av som planerat. Dessa myndighetsflyttar beslutades av den tidigare regering som en effekt av att Gotland miste sitt sista regemente, P18.

Personalen på de båda myndigheterna har uttryckt oro och skepsis över besluten men vet nu vad som gäller.

Myndighetsplacering på Gotland gynnar myndigheten
Det är viktigt att Gotland får nya arbetstillfällen och med tiden kommer det att vara den naturligaste saken i världen att myndigheterna finns i Visby. När det gäller Riksutställningar är det en myndighet som har till uppgift att verka för kultur i hela Sverige och då är naturligtvis Gotland en bra plats för att förstå att Sverige inte bara är Stockholm.

Riksantikvarieämbetet kommer till en ö som är fylld av fornminnen. Här finns medeltida kyrkor en masse, silverskatter i var och varannan åker och en välbevarad medeltida stad omgiven av en välbehållen ringmur. På Gotlands högskola utbildas arkeologer och det kan faktiskt vara en fördel för en myndighet att vara just på Gotland. Under vårmånaderna kommer myndighetskontakter och företag stå på kö för att besöka Riksantikvarieämbetet. De internationella kontakterna har tröttnat på att åka till Bryssel och i Stockholm har man redan besökt Vasamuséet. Nu kommer man att åka till Gotland och vid varje besök blir det ett nytt intressant studiebesök vid en utgrävning, en medeltida kyrka som renoveras eller Heidenstamfyren på Stora Karlsö.

Sist men inte minst har den nya regeringen berövat Gotland ett antal arbetstillfällen när man nu lägger ned Arbetslivsinstitutet som ju har en enhet på Gotland.

SvD
Hela Gotland

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: