2006-10-11

Kanske är det Stegös man som ska avgå

Tidningarna fylls i dag med rubriker som basunerar ut att den nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò inte betalat TV-avgift. Det är sannolikt en mycket besvärande uppgift och den jämförs med Sahlinaffären vilken väl i ett historiskt ljus ända kanske måste betraktas som storm i ett vattenglas.

Komplikationer i krishanteringen
När det gäller att Stegö inte betalat TV-avgift finns det flera omständigheter som komplicerar situationen. För det första hade hon en liten affär redan i helgen när hon erkände att hon anlitat svart arbetskraft. En annan komplikationen är att Stegö Chilò tidigare varit kritisk till public service och då är det naturligtvis lätt att anklagas för att dra likhetstecken mellan utebliven TV-avgift och politisk protest.

Men den största komplikationen är naturligtvis att Reinfeldt igår gav en tydlig markering när det avslöjades att handelsminister Maria Borelius glidit lätt på sanningen då hon förklarat sin svartbetalda barnflicka med att hon inte hade råd att att betala sociala avgifter och skatter. Det var ju uppenbart att familjen hade en synnerligen god ekonomi. Reinfeldt var dock tydlig i sitt ledarskap utan att överdriva konsekvenserna då han uttalade att Borelius förklaring inte var hållbar. Detta uttalande präglat av tufft och konsekvent ledarskap kan naturligtvis ligga Stegö i fatet när hon nu skall förklara sin underlåtenhet.

Kanske är det kulturministerns man som är boven i dramat?
När det gäller Sahlin, som "bara" köpte en toblerone i förbifarten och slarvade med privata räkningar har många analytiker utryckt att hon jagades mer än eljest just för att hon var kvinna. Även de som nu utpekas som "svarta får" i regeringen är kvinnor och kanske finns det ett relevant genderperspektiv i frågan. Borelius berättar ju att hon hade separerad ekonomi från sin man.

Det är därför viktigt att göra en liknande reflektion när det gäller Stegö Chilò. Kanske är det så att hon flyttat hem till sin man och därmed inte reflekterat över TV-avgiften. Här hemma är det jag som betalar TV-avgift. Min hustru ser aldrig några fakturor från Radiotjänst i Kiruna eftersom jag har e-faktura som droppar in i min dator. Inte ett enda kuvert på köksbordet alltså.

Men kanske håller inte min teori. SvD ger en annan bild av situationen Stegö skyller nämligen på att hon flyttat in och ut ur landet.

Aftonbladet
DN
SvD
Expressen

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: