2006-10-17

Regeringens sjukfrånvaro reviderad - Sju procents frånvaro

Denna text skrivs med en liten glimt i ögat.

I går skrev jag att regeringens har en låg sjukfrånvaro. Ungefär i stil med den kommun i Sverige som har "friskast personal", Värnamo.

Regeringens sjukfrånvaro är fyra procent, det är lågt :) .

Räknemetod
Men tidningarna skriver nu på morgonen att migrationsministern Tobias Billström har varit sjuk sedan i torsdags och då måste jag revidera siffrorna. När jag räknar på de 21 statsrådens första hela arbetsvecka ska jag ta hänsyn till att statsråden Borelius varit sjukskriven sex dagar och Billström tre dagar. Man måste även ta hänsyn till att regeringen decimerades till 20 statsråd fr.o.m. i söndags.

De reviderade siffrorna visar på en sjukfrånvaro på sju procent
Det är siffror som inger oro. Visserligen är det många arbetsplatser i Sverige som har sjukfrånvaro som överstiger tio procent men då handlar det om yrken med stort inslag av slitigt kroppsarbete.

Om en arbetplats som består av extremt högavlönade personer ligger på sju procents sjukfrånvaro är det läge att göra något. Hade direktionen på Volvo, Astra eller Ericsson haft en sådan här hög sjukfrånvaro hade aktien sjunkit som en sten. Och vad värre är. Verksamheten hade inte funkat.

Varför är det vännerna som kräver avgång?
Situationen blir inte bättre av att den mest högljudda kören som krävt att statsråd avgår är företrädare för det egna partiet. Moderata riksdagsledamöter, förutvarande riksdagsledamöter, kommunlapolitiker och distriktsordförande har krävt avgång i parti och minut. Det är egendomligt att man inte sluter upp kring ledningen och frågan som inställer sig är om gamla personstrider består.

En som däremot inte tror att Billström kommer att avgå är bloggaren Marta Axner. Marta radar upp ett antal argument som särskiljer Tobias Billström från Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò.

SvD, Avgångskrav inte över
Aftonbladet, M-toppar: Avgå nu Billström
Sydsvenskan, Sjukskriven Billström pressad på avgång

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tidigare MUF-ordförande Ardavan Khoshnood i Malmö avslöjar integrationsminister Tobias Billström på följande blogg:

http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=144

Ett tips, ring Billström och låt Billström själv bekräfta uppgifterna från Khoshnoods blogg! Eller tipsa media om dessa uppgifter från Khoshnood, eftersom de är allvarligare än TV-licensskolk.

Ett tips till om Billström där Billström tisdag 17/10 kritiseras av Liberala Ungdomsförbundet:

http://www.luf.se/index.php?show=305_SWE&article=669&page_anchor=http://www.luf.se/p305/p305_swe.php?article=669

Per Westberg sa...

När det gäller en gammal maktkamp tror jag att man skall var extra källkritiskt.