2006-10-07

Leijonborg pratar för mycket

Leijonborg säger för mycket och skapar grogrund för misstro mot Carl Bildt
Lars Leijonborg visar att han inte är mogen rollen som statsråd när han i Ekots lördagsintervju avslöjar att Reinfeldt först tillfrågat Alliansen övriga partiledare om de var intresserade av att bli utrikesminister. Sådant skall man naturligtvis inte berätta eftersom det undergräver förtroendet för både regeringschefen Reinfeldt och Carl Bildt.

Leijonborg visar likheter med Freivalds
Leijonborg är en fascinerande och strävsam politiker som utan särskild karisma uppenbart kan leda ett parti och samarbata med andra partiledare. Leijonborg visade på ett uppenbart sätt att han inte kunde hantera spionskandalen inom FPU och risken är stor att han i framtiden kommer att göra fel saker i likhet med vad till exempel Laila Frevalds gjorde efter Tsunamin. Fram mot våren kanske han kommer att få frågan om han vill bli ambassadör i Brasilien eller Moçambique. De båda ambassadörerna Margareta Winberg och Maj-Inger Klingvall har ju ansökt om förflyttning till Konungariket Norges huvudstad. Det är svårt att tro att Leijonborg kommer att känna sig hemma i en regering med intellektuella giganter som Anders Borg, Carl Bildt och Cecilia Malmström. Som folkpartist kommer han även att hamna i skuggan av den vältaliga Nyamko Sabuni och den tydliga majoren Jan Björklund och Cecilia Malmström.

Större uppdrag väntar Carl Bildt
Givetvis är arenan som utrikesminister i Konungariket Sverige för liten för Carl Bildt och om det blir som jag tror blir han EU-kommissionär i vår när Margot Wallström återvänder till Sverige för att leda socialdemokraterna. I EU efterträder han den spanska socialisten Javier Solana som EU:s utrikesminister. Det blir stark symbolik när mannen som beordrade NATO-bombningarna av Jugoslavien efterträds av Jugoslavienmedlaren. Att Carl Bildt representerar ett land som inte är med i NATO kan stärka EU:s utrikespolitiska ambitioner.

Dagens Nyheter om Ekot intervju med Leijonborg

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: