Eva-Lena Jansson (s) har gjort en KU-anmälan mot statsminister Fredrik Reinfeldt för att han ägnat sig åt ministerstyre då han irriterat sig över Radiotjänsts (RIK) beslut att polisanmäla migrationsminister Tobias Billström samt de avsuttna Borelius och Stegör Chilò för licensskolk. Enligt 22 § lag (1989:41) om TV-avgift gäller ju att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att fullgöra sin anmälningsskyldighet skall dömas till böter. Genom regeringsformens regler får regeringen inte lägga sig i hur myndigheter och domstolar hanterar enskilda ärenden. Radiotjänst är förvisso ett bolag men har genom särskild lagstiftning tilldelats en uppgift av staten och bolaget ägnar sig åt myndighetsutövning. Det är mycket olämpligt för statsministern att ha synpunkter på hur RIK hanterar enskilda ärenden med stöd av lag.
En anmälan kan med stor sannolikhet leda till åtal mot ministertrion. Som ett brev på posten rusar dock ledarskribenten i SvD Maria Abrahamsson ut till statsministerns försvar och försöker läggar rimridåer genom att skjuta på SvT-chefen Christina Jutterström. Jutterström är ordförande i Radiotjänst och det ifrågasätts om hon kan leda en opartisk television när hon varit med och indirekt polisanmält ministrar.
Personligen tycker jag det är anmärkningsvärt att man har en journalist som ordförande i RIK. Journalister i allmänhet, och sådan inom pulic service i synnerhet, bör vara restriktiva med bisysslor då uppdrag kan uppfattas som förtoendeskadliga.
Men Abrahamsson tycks mena att Jutterström bort fatta ett annat beslut för att garnatera sin opartiskhet. Så länge Jutterström är ordförande är det en möjlighet. Hon skall inte sitta i Radiotjänststyrelse och tycka när det gäller frågor som avser bolagets myndighetsutövning. Då skall hon tolka och tillämpa lagar.
Abrahamsson tänker fel. Det är inte Jutterströms oberoende det är fel på. Felet är att det är olämpligt att just SvT:s chef är ordförande i RIK. Om regeringen (den gamla) i stället valt någon med domarkompetens som ordförande hade man säker kommit till samma slutsats som Jutterström. Regeringen skulle också kunna ha utsett en kompetent politiker men beslutet hade säkert blivit detsamma oavsett politisk färg på ordföranden.
Andra bloggar om: Radiotjänst, TV-avgift, public-service, regeringen
Lag (1989:41) om TV-avgift
2006-10-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det förklarar inte varför just bara de tre ministrarna, av 5500 nya licensbetalare, anmäldes. Speciellt i Borelius fall är det rent löjeväckande eftersom hon precis flyttat till Sverige. Varför anmäldes inte Otto Sjöberg som också erkänt att han haft tv men inte betalat licens?
Vem vet vad som händer på nästa sammanträde.
Skicka en kommentar