2006-10-05

Vem blir biskop i Växjö? Thidevall eller Johansson



I dag genomfördes ett första val till biskop i Växjö stift. Eftersom ingen av kandidaterna fick mer än 50 procent kommer ett nytt val att genomföras den 16 oktober. De två kandidater som då möts är stiftsdjunkten Sven Thidevall, Strängnäs och domprosten Jan-Olof Johansson, Växjö.

Vid valet den 5 oktober fördelades rösterna enligt följande:

Sven Thidevall - 238
Jan-Olof Johansson - 126
Anders Alberius - 56
Christopher Meakin - 45
Ingegerd Sjölin - 20
Johan F Dalman - 16

40 ogiltiga röster
40 röster förklarades ogiltiga och det är tänkbart att det bland dessa röster finns många som röstat på Bo Brander. Bo Brander är föreståndare för S:t Laurentiistiftelsen i Lund och fanns med bland de första biskopskandidaterna i provvalet. Han behörighetsförklarades dock inte då han inte skrivit på den obligatoriska försäkran där man förklarar sig fullt ut beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag i kyrkans vigningstjänst, oavsett deras kön. Intressant är att 11 av 19 röster i Sunnerbo kontrakt var ogiltiga. Sunnerbo kontrakt är församlingarna runt Ljngby i Kronobergs län.

Svårt att sia
Det är svårt att sia hur utgången blir i det slutliga valet. Avgörande är hur de som valt andra kandidater i denna omgång väljer att lägga sina röster i nästa omgång.

Granskning Svenska kyrkan om biskopsvalet
Den välskrivna bloggen "Granskning Svenska kyrkan" skriver:

I provvalet så fick Johansson överlägset flest röster, och nu i första omgången så gick de flesta rösterna till Thidevall. Frågan som automatiskt infinner sig är vad som har hänt mellan provvalet och denna första omgång?

Läs mer om biskopsvalet på Växjö stifts webbplats

Kyrkans Tidning
TT-texten
SvT Smålandsnytt
Smålandsposten
Barometern
Ölandsbladet den7 okt

Valet överklagas?
Läs Dagen den 6 oktober 2006
Östran/Nyheterna den 6 okt
Barometern den 6 okt

Foto på Thidevall: Strängnäs stift
Foto på Johansson: Växjö stift

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: