2007-05-29

Nu blev det svårt

Välformulerade debattartiklar med framtidsscenarier lockar alltid till läsning och skapar känslor. Men när en intresseorganisation, i detta fall ett fackförbund, skissar framitden finns det anledning att fundera på vilka dolda agendor som finns. Kampanjmakeriet kan överskugga en sund debatt.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen går på DN Debatt ut med något som ser ut som minnesanteckningar från ett internt seminarium då han under rubriken "Polisens brottsbekämpning riskerar att omöjliggöras" målar upp scenariet för brottsligheten år 2020. Föga förvånade handlar det om ökad internationalisering, ökat våld, utbrett narkotikabruk och ett segregerat samhälle med utanförskap som följd.

Framtidsbilden kommer att publiceras i en rapport som man valt kalla Folkhemmet, Bullerbyn, Klansamhället och Nattväktarstaten och Karlsen fortsätter: -

...minskad respekt för auktoriteter, ökade klyftor etc - kan få stor påverkan på hela samhällsbygget. Om klyftorna ökar kommer detta dessutom sannolikt att driva på den minskande respekten för auktoriteter.
Förvisso är det alltid intressant med framtidspaning och Polisförbundets slutsatser är välformulerade men knappast några riktiga nyheter. Möjligen är min egen erfarenhet av framtidsspaningar att man alltid är väldigt övertygad om scenariet när man väl har har formulerat sig men att man i tioårsperspektivet med facit i hand får konstatera att många slutsatser blev klart feltaktiga.

Den fråga som man som läsare måste ställa sig är varför en facklig organisation ägnar sig åt framtidsspaning. Dagens debattartikel visar att ett syfte är att kalla till en bred konferens med diskussioner som ska bidra till en polis som skapar ett tryggt samhälle.

Ett sådat vällovligt initiativ finns det ingen som kan säga nej till men detta är givetvis inte hela sanningen. När framtidsscenarierna dyker upp i debatten kommer Polisförbundet att var på plats för att föra fram fackliga ståndpunkter. Det är deras jobb och de har tidigare visat att de i många stycken bidragit positivt till samhällsutvecklingen. Men givetvis måste man vara vaksam mot att det också kommer att framföras särintressen som är föga konstruktiva och som försvårar en rimlig utveckling.

Polisförbundets debattartikel måste därför läsas med utgångspunkten att den ingår i en kommande kampanj. Vad denna kampanj kommer att innehålla vet jag inte men naturligtvis handlar det om att skapa ett informationsövertag. Polisförbundet har 19 000 medlemmar och är tvivelsutan en av Sveriges starkaste fackföreningar med den största anslutningsgraden bland de antällda.

Utan att gissa alltför vilt vågar jag tro att man är på väg in i en lönekampanj för att nå samma framgång som kampanjen 15 000 nu som genomfördes om jag inte missminner mig tidigt 80-tal. Framgångsrik lobbying och stöd från allmänheten ledde till att poliser fick löneökningar som vida översteg vad andra grupper fick.

Men det kan också handla om ett initiativ för att stärka solidariteten i det egna fackliga arbetet. Under ett par år har det rått en öppen motsättning mellan Stockholmspolisernas lokala fack och övriga landet.

Tänk att man ska behöva vara så konspiratorisk bara för att man läser DN Debatt. :). Men det är inget att säga något om. De gör bara sitt jobb.

Återstår att se om Karlsen i likhet med företrädaren blir länspolismästare. Om det är fler poliser på bekostnad av färre väktare och medborgargarden som Karlsen kämpar för ska han ha en eloge.

Länk till rapporten

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: