2007-05-07

Varför ska verksledningen till Stockholm?


Om ni inte förstått det är kyrkoordnaren patologiskt intresserad av organisationsfrågor. Särskilt sådana som kan hänföras till statliga bestämmelser och regleringsbrev. Nu är jag förvånad över att en utredning föreslår att en ny myndighet får verksledningen placerad i Stockholm. Och argumenten lyser med sin frånvaro. Med hjälp av radiosystemet RAKEL borde det inte spela någon roll var verksledningen håller hus.

Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar kommer att slås ihop till en myndighet mot olyckor och kriser föreslår en statlig utredare idag. Den nya myndigheten föreslås börja sin verksamhet den 1 juli 2008 och ska ha sin verksamhet i Stockholm, Karlstad, Kristinehamn, Sollefteå, Revinge och Sandö. (SOU 2007:31 Alltid redo! En ny myndighet mot olyckor och kriser)

Redan i förra veckan läckte det ut uppgifter från utredningen och bland annat uttalades att verksledningen skulle sitta i Stockholm. Den 3 maj ställde jag frågan på vilka grunder som utredaren valt just Stockholm som lokaliseringsort. När man tidigare flyttat ut verk har det ju alltid varit gny och då skulle det enligt min uppfattning vara svårt att förlägga en nybildad myndighets huvudkontor till just Stockholm. Av de sammanslagna myndigheterna är det Räddningsverket som är störst och generaldirektören har idag sitt sätte på Karolinen i Karlstad. På den grunden är det minst sagt vågat att föreslå Stockholm som säte.

När jag läser utredningen blir jag förvånad eftersom man inte för något resonemang kring varför just verksledningen ska läggas i Stockholm. Utredningen för ett allmänt resonemang att det ur strikt verksamhetsperspektiv skulle vara det mest rationella och förmodligen också effektivast att bedriva verksamhet endast i Stockholm och Karlstad. Man säger också att man tagit betydande regionalpolitiska hänsyn och föreslår att den nya myndigheten ska
lokaliseras till sex orter, Utredningen skriver, sid. 292:

Utredningen anser att verksledningen, verksledningens stab samt huvuddelen av
kommunikationsenheten bör placeras i Stockholm. Dessutom bör huvuddelen av
verksamheten inom analysavdelningen och delar av Rakelverksamheten* placeras i Stockholm. Vidare anser utredningen att myndighetens lägesbildsfunktion bör
placeras i Stockholm.

Det är ett anmärkningsvärt att man så hastigt går förbi denna fråga. Om inte annat hade man kunnat skriva att den decentraliserade organisationen gör att verksledningen skall ligga i Stockholm med hänsyn till kommunikationer. Vidare hade man kunnat klargöra att en sådan här, i mångt operativ myndighet, bör ha närhet till regeringen och centrala förvaltningsmyndigheter som är lokaliserade till Stockholm - exempelvis Rikspolisstyrelsen. Vidare kanske läget kan underlätta kontakter med Försvarsmaktens högkvarter.

Nu kanske jag inte ska gnälla. I utredningen talas det om lokalisering till närförort i Stockholm. Varför då inte lägga myndigheten till Roserberg där man ju samtidigt kommer att avveckla Räddningsverkets verskammhet. Rosersberg ligger i Sigtuna kommun med närhet till Arlanda.

Om jag ska vara lite ironisk borde det inte spela någon roll var verksledningen ligger. Man har ju RAKEL.

*RAKEL är blåljusmyndigheternas nya digitala radiosystem (RAdioKommunikation för Effektiv Ledning). RAKEL är ett gemensamt radiokommunikationssystem för organisationer i samhället som arbetar med allmän ordning, säkerhet och hälsa. Exempel är kommuner, statliga myndigheter, blåljusorganisationer och privata aktörer, exempelvis elleverantörer och elnätsföretag.

Inga kommentarer: