2007-05-18

Miljöpartiets kongress med Påverkanstorg

Miljöpartiets kongress sänds just nu i SvT. Ordförande är lättsam (och i likhet med mig vänsterhänt) och mötet är inte så kaotiskt som det beskrivs från Miljöpartiets första år. Men partiet lider fortfarande av att vissa grupper för fram förslag som är långt ifrån den politisk realism som ankommer på ett riksdagsparti. Alldeles nyss avslogs en motion om avskaffande av räntor och egendomligt nog var det en relativt stor skara som viftade för bifall till motionen med sina gula röstkort. Det finns däremot inte skäl att var så kategorisk och tendentiös som SvD:s ledare med rubriken "Fortsatt talibanisering hos Miljöpartiet":

Men Miljöpartiet är också i många delar en organisation som prövar nya mötesformer. Vid denna kongress har man till exempel ett så kallat Påverkanstorg något som SvD inte direkt rapporterar av som någon höjdare. Påverkanstorg innebär att debatt och beslut i kongressutskotten samt beslutsdebatt i plenum ersätts med debatter och sammanjämkning på ett Påverkanstorg.

Man samtalar för att finna kompromisser och syftet är att så många medlemmar som möjligt ska göra sin röst hörd. Grunden är att så många som möjligt ska vara med i diskussionerna inför besluten som fattas av ombuden och som beretts av partistyrelsen.

Svenska Scoutförbundet, SIF, SSU och Sveriges förenade studentkårer har tidigare använt sig av Påverkanstorg med skiftande erfarenheter. Syftet är trots allt gott och ytterst handlar det om det faktum att det är en liten skara som gör sin röst hörd. Inte sällan handlar det om män.

Alla initiativ som bidrar till att vitalisera demokratin bör uppmuntras.

SvD, Mp vill ha ny form av skatteväxling

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: