2007-05-20

Hillary Clinton och salladsbaren Wal-Mart


New York Times berättar idag historien om hur presidentkandidaten Hillary Clinton i början av 90-talet satt i detaljhandelsföretaget Wal-Marts styrelse. Man anar att en skandal är i upptågande för den relativt radikale demokratiske presidentkandidaten men hon klarar genomlysningen bra.

Wal-Mart är sett till omsättning världens största företag men har väl här i Sverige blivit mest känt för en hårdnackad politik gentemot fackföreningar. Dåliga arbetsförhållanden och låga löner har varit kännetecken för företaget. Med en omsättning på knappt 300 miljarder dollar och med 1 800 000 anställda är det lätt att förstå att det är ett företag med makt som framgångsrikt lyckas hålla fackföreningar utanför verksamheten. De eventuella påföljder man riskeras drabbas av är en spottstyver i företagets totala omsättning.
New York Times konstaterar att den dåvarande hustrun till Arkansasguvernören Bill Clinton valdes in i styrelsen för att minska ägarkretsens kritik om kvinnors underrepresentation. Från styrelsearbetet finns vittnesmål att Hillary Clinton drev frågan om kvinnor som chefer och till framgångar hör även bildandet av ett miljöråd. Att Hillary inte drev frågan om arbetsförhållanden och fackföreningars rättigheter förklaras med att hon ändå inte skulle kunna nå framgång.
Men som president kanske hon kommer att kunna driva dessa frågor: -Wal-Mart workers should be able to unionize and bargain collectively, säger en talesman för Hillary Clinton.

2 kommentarer:

CV sa...

Har för mig att jag nyligen läst om att i Kina har ValMart öppnat och där tillåtet fackföreningar. För i Kina är ju fack påbjudet i lag (så hur fria dessa fackföreningar är, det är ju frågan om.)
Så för att kunna etablera sig i Kina tvingades ValMart tillåta fackföreningar.
RS
kulturbloggen.com

Per Westberg sa...

Du har rätt Rose-Marie
Jag hittade denna artikel-
http://yaleglobal.yale.edu/display.article?id=8283