2007-05-26

Brott ska av poliser utredas blott

Polisen börjar anställa civil personal för att utreda vissa typer av brott, enligt DN.

- Det är stötande ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Du har rätt som medborgare att ställa höga krav på den som arbetar med brottsutredningar. Jag skulle kräva det både som målsägande och misstänkt, säger Polisförbundets utredare Jan Karlsen till DN.

Jag håller med honom. Väktare och ordningvakter tar över allt mer av övervakning och brottsingripande på gator och torg. En utveckling där civilanställda tar över polismäns arbete känns fel. Sveriges poliser är välutbildade och har den erfarenhet som krävs för att utreda brott. I sin karrriär får de alldeles särskild insikt om lag och rätt, brottsoffer och gärningmän. Erfarenheter som civilanställda aldrig kan ha.

Brott ska av poliser
utredas blott.

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

tja en del av utredarna kommer ha juridisk utbildning. polisen har slutat reskrytera jurister utan polihögskola så jag tycker det är en hyfsat bra ide.

Anonym sa...

Kan nog vara nyttigt att få in personer
som inte gått på polisskolan där en del
av kursen verkar vara macho-inriktad.

Per Westberg sa...

1. Vad anonym menar med "jurister utan polishögskola" vet jag inte. Även den gamla polischefsutbildningen med juris kandidatern var en utbildning på polishögskolan och med praktisk tjänstgöring.

Men dessa polischefer deltog sällan i operativt arbete även om vi tror det efter att ha sätt Hans Holmér och Leif Jennekvist.

Vidare går ju åklagare in som förundersökningledare när det gäller koplicerade ärenden eller då någon delgivits misstanke.

Och detta med en macho-inriktad kurs. Fördom, skröna eller faktum.

Läs utbildningsplan och återkom: http://www.polisen.se/mediaarchive/1685/4882/utbplan02.pdf

Anonym sa...

Tja du verkar inte direkt vara uppdaterad hur det ser ut inom polisen. En del poliser som jobbar med utredningar har enbart den utbildning som de fick för 30 års sedan. Är det att vara välutbildad? Att sedan flertalet åklagare prisar de civila för att deras utredningar håller en högre nivå än polisernas kanske du inte heller är medveten om? Flertalet civila har mer utbildning än poliserna, gör då de ett sämre jobb?

Per Westberg sa...

Man ska inte underkänna polismän bara för att de gick på Polisskolan (det hette väl så då). Polismän har överlag ganska länge haft hygglig kompetensutveckling.

Jag har inget emot att man har en och annan akademiker inom olika discipliner på specialistbefattningar men huvudspåret måste vara att man rekryterar tillräckligt med polismän.

Om åklagarna. Gärna källa inte hörsägen.